Halep, într-o caricatură Charlie Hebdo cu replica „Fier vechi! Fier vechi!”

Halep, într-o caricatură Charlie Hebdo cu replica „Fier vechi! Fier vechi!”

Nimeni nu e imun ironiilor. Charlie Hebdo, publicație de umor din Franța, a ajuns la Simona Halep și caricatura este, ei bine, necruțătoare.

„O româncă câștigă Roland Garros”, scrie publicația. Simona Halep a câștigat titlul în acest an și și-a menținut poziția întâi în topul WTA. Ironia e însă în replica lui Halep: „Fier vechi, fier vechi!”. Asta cu o caricatură în care Simona Halep ridică trofeul deasupra capului și se bucură.

caricatura charlie hebdo simona halep
Caricatura publicată de Charlie Hebdo despre victoria Simonei Halep.

Caricatura a fost publicată și tradusă pe Facebook de Dan Alexe, jurnalist român care locuiește și lucrează în Bruxelles. Abordarea publicației franceze se încadrează în umorul cu care ne-a obișnuit încă din vremea în care ironizau români plecați la muncă în Franța care, de fapt, cerșesc. În urmă cu câțiva ani, francezii susțineau că salutul nostru este „s’il vous plaît, messieurs” cu referire la cerșetori. În 2010, France 2 a ironizat românii și a explicat proveniența acestui „salut”.

Simona Halep se regăsește, în prezent, între două lumi. Pe de o parte este campioana de la Roland Garros. Pe de alta, este subiectul unor minciuni și unui episod cu Gabriela Firea, primarul Bucureștiului.

La festivitatea de felicitare organizată în București, Firea a fost huiduită de public în timpul discursului ei. Apoi, PSD a început să distribuie pe Facebook mesaje conform cărora Halep era, de fapt, cea huiduită. Caricatura din Charlie Hebdo n-o ajută deloc pe sportivă.

Ne putem aștepta la un val mare de reacții negative din partea românilor. Este însă umor, chiar dacă unul care nu ne place. E o ironie dură, dar nu este un atac la Simona Halep, ci o referire la lucrurile care ne-au caracterizat cetățenii în relația cu Franța.

Charlie Hebdo este o revistă franceză de satiră. Apare săptămânal și acum Halep a ajuns, că voia sau nu voia, în paginile ei. Publicația e mai cunoscută românilor după un atac criminal asupra redacției. Pe 7 ianuarie 2015, în timpul unei şedinţe de redacţie, a fost atacat sediul Paris. Atacul a dus la moartea a 12 oameni și 11 răniți. Atacatorii au fost ucişi după două zile de către forţele speciale ale poliţiei.

Etichete: