01 oct. 2018 | 17:23

Zonele „fără selfie-uri” ar putea salva o mulțime de oameni

ACTUALITATE
Zonele „fără selfie-uri” ar putea salva o mulțime de oameni

Selfie-urile sunt un mod bun de a-ți aminti pe unde ai umblat în vacanță, dar asta doar dacă apuci să te întorci de acolo, fără să fii subiectul unui accident tragic.

Dacă ești un pasionat al selfie-urilor, poate că ai remarcat măcar o dată că ajungi să fii prea concentrat pe obținerea unei fotografii perfecte ca să-ți mai dai seama ce se întâmplă în jurul tău.

Astfel de mici scăpări, combinate cu determinarea de a obține fotografia perfectă, i-au condus pe cei mai ghinioniști dintre noi fie la spital, fie la groapă.

Statisticile arată că cel puțin 250 de indivizi au murit între 2011 și 2017, la nivel mondial, în timp ce încercau să își facă fotografii, conform cercetătorilor de la India Institute of Medical Science.

După ce au analizat cazurile, cercetătorii recomandă ca atracțiile turistice populare să introducă zone în care selfie-urile sunt interzise. Astfel, siguranța celor care își fac poze cu telefonul poate fi sporită.

Dr. Agam Bansal spune că a fost o creștere semnificativă a deceselor între 2015 și 2017. Acesta pune creșterea fatalităților pe seama prezenței sporite a telefoanelor în societate, a funcțiilor speciale pentru selfie-uri, dar și a disponibilității selfie stick-urilor.

În 75% dintre cazurile analizate, victimele erau bărbați, de obicei adolescenți sau cu vârste de până la 30 de ani. Majoritatea morților legate de selfie-uri sunt cauzate de înec. Aici sunt incluși cei care au fost luați de curenți, cei prezenți pe bărci care s-au scufundat sau s-au răsturnat, dar și cei care au ignorat avertismente în preajma apei. Alte cauze comune sunt căderile de la înălțime, accidentele rutiere și incendiile.

Majoritatea morților cauzate de selfie-uri apar în India. Pe de-o parte, e vorba de populația imensă, iar pe de altă parte, de procentajul foarte mare al tinerilor din țară. Pe locurile doi și trei se află Rusia, respectiv SUA.

În India, există deja atracții turistice unde sunt delimitate zone în care nu ai voie să faci self-euri. Pe muntele Merapi, din Indonezia, autoritățile locale pregătesc un loc pentru selfie-uri, astfel ca vizitatorii să nu-și mai riște viața inutil.

Echipa subliniază că selfie-urile în sine nu sunt periculoase, dar că factorul uman care le acompaniază poate crea probleme. ”Indivizii trebuie educați cu privire la comportamentele și locurile periculoase pe care ar trebui să le evite”, arată cercetătorii, care susțin crearea unor zone în care selfie-urile să nu fie permise.