Samsung, prinsă din nou ”cu ocaua mică” și dată în judecată
Samsung pare că a fost prinsă cu mâța în sac, pentru că este dată în judecată de o companie mai mică, iar acuzațiile sunt destul de grave.
Samsung a mai avut de-a face cu procese și în trecut, așa că nu e străină de asemenea întâmplări. Acum, compania sud-coreeană este dată în judecată de o companie mult mai mică, NuCurrent. Aceștia îi acuză de furt de proprietate intelectuală, cu privire la tehnologia de încărcare wireless.
NuCurrent e o companie cu sediul în Chicago, care a creat o metodă de încărcare wireless rapidă și eficientă și a discutat cu Samsung pentru licențierea tehnologiei. Sud-coreenii au discutat cu americanii despre tehnologie și despre ce beneficii ar putea avea telefoanele acestora. Deși discuțiile au părut extrem de productive și Samsung s-a arătat interesată să integreze tehnologia pe seriile Galaxy S și Galaxy Note, aceștia au început să tragă de timp și să evite oficializarea parteneriatului.
Cei de la NuCurrent au fost șocați să descopere că tehnologia lor a fost integrată în Galaxy S7, în Galaxy S8, dar și în alte smartphone-uri ale sud-coreenilor, fără să se ajungă la o înțelegere. De aceea, americanii îi dau în judecată pe cei de la Samsung, pentru a ”preveni alte folosiri improprii ale proprietății intelectuale, pentru a preveni Samsung să afecteze reputația NuCurrent, dar și pentru a obține daune”.
Poate te întrebi de ce compania americană a avut încredere în gigantul sud-coreean, chiar și după ce s-au semnat acorduri de confidențialitate. Cei de la Android Authority i-au întrebat pe aceștia dacă erau conștienți că Samsung are un istoric de furt de proprietate intelectuală de la companii mai mici, iar NuCurrent a răspuns simplu că ”nu”.
Rămâne de văzut cum va decurge acest proces și dacă se va ajunge măcar la judecată. Sunt șanse foarte mari ca Samsung să ajungă la o înțelegere cu compania de la care a furat înainte să se ajungă la tribunal, iar asta le-ar putea conveni și celor de la NuCurrent, cel mai probabil. Nu neapărat pentru că s-ar face dreptate, ci pentru că sunt șanse infime ca aceștia să aibă o echipă de avocați mai bună decât cea pe care o poate aduce Samsung în sala de judecată.
Dacă se ajunge la asta, vom avea de-a face cu încă un caz de strategie de infringement eficient și putem doar să așteptăm să apară un nou proces de acest fel. Sau putem asista la o situație de tipul David și Goliat, cu un câștigător nesperat.
Samsung nu e la primul episod de acest fel
Nu e prima oară când Samsung ajunge într-o asemenea situație. Apple i-a adus în sala de judecată din cauza similitudinilor dintre telefoanele Galaxy S și iPhone-uri. De asemenea, în 2014, compania a introdus tehnologia ”Smart Pause” pe Galaxy S4, care punea pauză unui videoclip dacă nu te mai uitai la ecran. Aceasta ar fi fost furată de la o companie denumită PARTEQ, care alături de Queens University a prezentat o tehnologie similară cu mult înainte de lansarea lui S4.
În 2016, mai multe brevete pe care Samsung le-a licențiat de la o companie de semiconductori, Tessera, au expirat. În loc să reînnoiască licențele, Samsung a continuat să folosească tehnologia fără să mai plătească ceva celor de la Tessera. Conform acestora din urmă, au încercat în repetate rânduri să discute cu sud-coreenii pentru reînnoire, dar discuțiile au fot oprite de la bun început, așa că au fost nevoiți să meargă la tribunal.
Chiar și anul trecut, Samsung a avut probleme pe fondul Gear VR, care vine cu mențiunea ”powered by Oculus” pe cutie. Problema e că Oculus a fost dată în judecată de compania ZeniMax, care a creat o parte din tehnologia folosită în cască, iar Samsung a continuat să folosească această tehnologie, cu toate că știa despre procesul care era deja în desfășurare.