17 apr. 2018 | 09:17

Rusia, în celălalt război: milioane de routere atacate de hackeri

ACTUALITATE
Rusia, în celălalt război: milioane de routere atacate de hackeri

Rușii sunt responsabili de acte elaborate de spionaj la nivel global prin intermediul tehnologiei avansate. Aceasta este opinia oficialilor din Marea Britanie și a autorităților de la Washington.

Conform unui raport publicat de BBC, s-a adunat un număr important de dovezi împotriva rușilor într-un nou scandal tehnologic. După ce s-au descoperit un număr important de dovezi care atestă implicarea Rusiei în alegerile din SUA prin intermediul unei campanii complexe pe rețele de socializare, Kremlinul ajunge din nou în lumina reflectoarelor.

Dintr-un raport primit de curând de către Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii a aflat că sunt șanse mari ca rușii să fie responsabili de un nou atac cibernetic la scară largă. Conform documentului, un grup de hackeri ruși vor publica în curând informații compromițătoare despre mai mulți guvernanți britanici. Mai important este însă că, modul prin care au fost obținute respectivele informații pare să fie unul destul de infricoșător.

Concluzia la care au ajuns membri din cadrul FBI, NCSC și DHS este că rușii au condus o campanie pe parcursul mai multor luni pentru compromiterea a milioane de routere și alte echipamente de rețelistică din fiecare colț al mapamondului. Scopul final este compromiterea întregii infrastructuri pe care este construit internetului.

Milioane de routere, switch-uri și firewall-uri au fost luate în vizor de către hackerii rușii pentru a spiona activitatea agențiilor guvernamentale din diverse colțuri ale lumii și pentru a sustrage informații de la operatorii de internet. Întreaga rețea de echipamente compromise este menită să ofere acces rușilor la toate informațiile care trec prin dispozitivele respective. În plus, ar putea facilita efectuarea unor atacuri mai complexe prin compromiterea firewall-urilor și altor mecanisme de protecție utilizate de diverse organizații guvernamentale sau private.

Concluzia întregului raport este că ținta principală a atacului inițiat de ruși vizează în principal operatorii de internet și firmele care operează echipamente fundamentale pentru buna-funcționare a internetului. Nu au fost menționate expre numele companiilor aflate în pericol.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele