27 aug. 2018 | 12:25

Cât de săraci sunt românii în funcție de clasele sociale care au mai rămas

Generalist
Cât de săraci sunt românii în funcție de clasele sociale care au mai rămas

Un studiu realizat de americani apreciază gradul de sărăcie și de bogăție la nivel global și stabilește în ce țări mai există clase de mijloc. România nu stă prea bine la acest capitol.

S-ar putea spune într-un mod oximoronic că România nu se află chiar la limita sărăciei, dar încă e departe de nivelul țărilor bogate, chiar dacă este membră a Uniunii Europene și chiar dacă se află într-o regiune geografică extrem de favorabilă (încă).

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul american The Washington Post, doar 1% din populația României se încadrează în standardele globale ale clasei de mijloc. Statisticile naționale sunt mai optimiste și ridică procentul până la 10%, dar o treime din gospodării este afectată de sărăcie.

Ce înseamnă, mai exact, să faci parte din clasa de mijloc? A face parte din această categorie socio-economică înseamnă să ai suficienți bani pentru acoperirea nevoilor de bază, precum hrană, îmbrăcăminte, adăpost, dar îți mai rămân bani și pentru produse sau servicii de lux, cum ar fi anumite electrocasnice sau electronice, alimente mai scumpe, eventual o mașină și, bineînțeles, educație superioară și lucrări de îmbunătățire a locuinței. La noi, partea cu educația superioară se poate rezolva fără vreo investiție dacă ești silitor și dacă prinzi un loc bugetat la o facultate de stat.

Această definiție a clasei de mijloc este dată de Institutul de Statistică Bookings, care arată că într-o astfel de categorie socio-economică se încadrează persoanele adulte care câștigă între 11 și 110 dolari pe zi, care înseamnă între 4.000 și 40.000 de dolari pe an.

Calculatorul virtual pus la dispoziție de Washington Post, pe baza acestui model, arată că, în România, doar 1% din populație se încadrează în clasa de mijloc. În rest, avem fie oameni foarte săraci, fie oameni foarte bogați. Deci, și la acest capitol suntem la extreme.

Când vine vorba de venituri, Institutul Național de Statistică (din România) împarte populație în câte 10 segmente care reprezintă 10% din gospodării. Din primul segment fac parte cele mai sărace persoane, care câștigă sub 455 de lei pe lună, iar în ultimul segment sunt încadrați românii care câștigă lunar peste 2.366 de lei. Ultimele 3 segmente cuprind persoane cu venituri peste standardele globale, de peste 1.364 de lei.

Dar, atunci când ne referim la plata la timp a datoriilor, situația nu mai este la fel de optimistă. Conform unei statistici din 2017, prezentată de Mediafax, 33,6% din populația României prezintă restanțe repetate la întreținerea locuinței, la plata unor împrumuturi, a utilităților etc., datorate unei situații financiare nesatisfăcătoare.

Restul populației, de 66,3%, nu are nicio problemă în acoperirea acestor cheltuieli, ba chiar îi mai rămâne bani și pentru alte achiziții.

La nivel global, alte țări stau chiar mai rău decât România, dar, studiul americanilor arată că până în 2020, peste jumătate din populația lumii se va putea încadra în clasa de mijloc. După statisticile naționale, România mai are până va ajunge la un asemenea nivel.