România a ajuns în cel mai prost top în care putea fi vreodată
Scepticismul în ceea ce privește siguranța vaccinurilor este ridicat în Europa, însă țara noastră este fruntașă când vine vorba de mișcarea anti-vaccin, potrivit publicației Wall Street Journal.
Epidemia de rujeolă din România a atins un bilanț tragic – 59 de morți și mai mult de 15.000 de persoane infectate. Cauza acesteia este refuzul vaccinurilor, generat de neîncrederea în autorități care este orchestrată de o mișcare anti-vaccin trâmbițată atât de grupurile religioase, cât și de persoanele publice și unii bloggeri.
Jurnaliștii de la Wall Street Journal au mers la un spital din Iași și au reușit să surprindă exact această neîncredere care s-a infiltrat printre cetățeni. Aceștia au vorbit cu un tată care avea nouă copii, toți nevaccinați.
El a declarat că nu își vaccinează copiii, deoarece a auzit că alți copii s-ar fi îmbolnăvit sau ar fi paralizat în urma vaccinării.
După cum menționam mai sus, și persoanele publice din România propagă informații potrivit cărora vaccinurile ar provoca autism, în ciuda faptului că nu există dovezi științifice care să ateste acest lucru.
Poate cea mai vocală voce în acest sens este jurnalista Olivia Steer, care consideră că vaccinurile sunt doar un mit și că nu te protejează. „Nu cred în ele pentru că toate vaccinurile au în compoziția lor mercur și aluminiu, o combinație fatală, care de cele mai multe ori dă probleme de sănătate copiilor, iar în cazurile mai grave autism. Mă țin departe de ele”, a declarat Olivia Steer.
Alături de România, țările europene precum Polonia, Ucraina și Italia prezintă aceeași părere despre vaccinuri. În Italia, de exemplu, situația este mai gravă decât la noi. În august, Senatul Italiei a votat suspendarea pentru un an a obligativității ca părinții să dovedească că și-au vaccinat copiii, necesară anterior pentru înscrierea acestora la școală. Între timp, la noi în țară, proiectul vaccinării rămâne blocat în parlament, în plină epidemie de rujeolă.