02 sept. 2018 | 14:00

Țara în care femeile vor putea lua pastila de avort la domiciliu

ACTUALITATE
Țara în care femeile vor putea lua pastila de avort la domiciliu
lifecharity.org.uk

Avortul este mai mult decât un subiect tabu și reprezintă, de cele mai multe ori, o traumă pentru femeile care aleg să apeleze la procedură.

Guvernul britanic a anunțat recent că le va permite femeilor din Anglia să ia acasă pastila care le va provoca un avort. Cu această decizie, Anglia calcă pe urmele Scoției și Țării Galilor.

Potrivit noilor reglementări, care vor intra în vigoare până la sfârșitul acestui an, femeile vor putea lua cea de a doua pastilă din cele două pilule care provoacă avort, „în mediul înconjurător familiar și sigur al propriei case”.

În prezent, femeile care doresc să înceteze o sarcină în primele zece săptămâni trebuie să ia două pastile – mifepriston și misoprostol – la o clinică, în intervalul de 24-48 de ore, iar apoi să meargă acasă pentru a finaliza procesul.

Reprezentanții guvernului au spus că asta înseamnă că femeile trebuie să viziteze de două ori clinica pentru a ingera pastilele, ceea ce poate fi dificil de organizat, inconfortabil și traumatizant. În același timp, ele pot opta în continuare să ia a doua pastilă la o clinică.

Oficialii guvernului au mai spus că vor colabora cu instituții precum Colegiul Regal al obstetricienilor și ginecologilor pentru a oferi îndrumare profesioniștilor din domeniul medical care să ofere pacientelor o opțiune la domiciliu.

Președintele Colegiului Regal al obstetricienilor și ginecologilor spune că schimbarea reprezintă un pas important pentru serviciile de îngrijire oferite femeilor.

„Această măsură simplă și practică le oferă mai multe opțiuni femeilor și este o metodă prin care putem da dovadă de compasiune”, a declarat Lesley Regan. Tot ea spune că decizia le ajută pe acestea să evite stresul și jena produse de sângerare.

O decizie similară a fost luată în Scoția, unde, în prezent, planul este menținut, în ciuda societății care a contestat inițiativa. De asemenea, Țara Galilor și-a anunțat propriul plan în iunie.