24 iun. 2018 | 09:57

Acesta este robotul care s-ar putea să-ți salveze viața într-o bună zi

ACTUALITATE
Acesta este robotul care s-ar putea să-ți salveze viața într-o bună zi

Cercetătorii au creat un tip special de roboți ciudați care sunt capabili să se târască prin corpul tău. Poate la prima vedere sună ciudat, însă aceste mașinării s-ar putea să-ți salveze viața într-o bună zi.

Roboții au dimensiuni mici, o textură maleabilă și sunt controlați cu ajutorul magneților. Aceste caracteristici le permit să „umble” prin corpul tău și să realizeze anumite proceduri, precum luarea unor mostre de țesut. Cel puțin asta cred oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care au lucrat la producerea lor.

Cu ajutorul magneților, roboții pot sări, se pot răsuci și, de asemenea, pot să se târască în anumite spații. Pe viitor, echipa speră să construiască o versiune mult mai puternică și mai inteligentă a acestora, care să poată realiza diverse sarcini medicale, dar nu numai. Cercetătorii speră ca roboții să curețe și deșeurile radioactive.

Fiecare robot este proiectat diferit și are o formă și o structură unică pentru a se potrivi cu funcția sa. Aceștia au fost creați dintr-un cauciuc pe bază de silicon, cu ajutorul unei imprimante 3D.

Xuanhe Zhao, co-autor al studiului, spune că tehnica de imprimare a fost crucială pentru designul roboților, deoarece le permite microparticulelor magnetice să fie incorporate în material.

Un program aliniază fiecare microparticulă într-o anumită direcție, ceea ce îi permite forței magnetice să declanșeze un răspuns dorit. Cercetătorii spun că, pentru realizarea funcțiilor simple, roboții pot fi mișcați doar cu ajutorul unui magnet. Pentru funcțiile mai complexe, însă, aceștia trebuie să opereze într-o cameră magnetizată.

În ceea ce privește siguranța folosirii magneților, cercetătorii sunt destul de încrezători. Ei spun că metoda ar fi una relativ sigură pentru majoritatea oamenilor. Microparticulele din interiorul roboților conțin un câmp magnetic slab, iar cele aplicate mașinăriilor sunt mai puțin periculoase decât cele utilizate în timpul RMN-urilor. Studiul a fost publicat în jurnalul „Nature”.