Robotul hibrid care folosește țesut viu pentru a se mișca
Cercetători din Tokyo consideră că sunt mai aproape de a crea roboți hibrizi, realizați din țesuturi vii și schelete mecanice.
Aceștia au dezvoltat o nouă metodă prin care utilizează țesutul muscular viu al șobolanilor în robotică. Designul „bio-hibrid” care simulează aspectul și mișcările unui deget uman a fost descris în jurnalul „Science Robotics” .
În videoclipul de mai jos poți vedea cum robotul își îndoaie articulațiile, preia o bucată de plastic și o pune în locul dorit. Este o mișcare aparent simplă, dar cercetătorii spun că pune bazele pentru dezvoltarea unor roboți mult mai avansați.
„Dacă putem combina mai mulți mușchi ca aceștia într-un singur dispozitiv, ar trebui să putem reproduce structura musculară complexă, care le perminte mâinilor și brațelor să funcționeze”, a declarat Shoji Takeuchi, autorul principal al studiului și inginer mecanic la Universitatea din Tokyo.
El a mai spus că, deși acesta este doar un rezultat preliminar, abordarea lor ar putea reprezenta un pas important către construirea unui sistem bio-hibrid mult mai complex.
Cercetătorii au ales să folosească țesutul muscular viu, deoarece plasticul și metalul au oferit o gamă limitată de mișcări și o flexibilitate redusă.
Pentru a dezvolta mușchii roboților hibrizi, ei au amplasat foi de hidrogel – umplute cu celule musculare de șobolan – pe un schelet robotic. Mușchiul crescut a fost stimulat cu curent electric, care l-a forțat să se contracteze.
Takeuchi a spus că roboții pot supraviețui și funcționa doar în apă, deoarece folosesc țesut viu.
În lucrarea sa anterioară, Takeuchi a avut probleme cu mușchii care se uzau din cauza utilizării. De data aceasta, el a amplasat mușchii paralel, pentru a evita problema.
Echipa de cercetare crede că viitoarele versiuni ale roboților i-ar putea ajuta pe ingineri să creeze proteze mai agile. De asemenea, ei au precizat că sistemul muscular, asemănător celui uman, ar putea să ajute la testarea drogurilor și a toxinelor, fără să mai fie nevoie de teste pe animale.