Cel mai nou robot de la MIT știe să-ți facă mobilă la comandă

În ultimii ani, roboții și inteligența artificială și-au demonstrat utilitatea într-o varietate foarte mare de domenii, dar până acum, nu s-au implicat în tâmplărie.

Un nou robot al celor de la MIT pare să fie un tâmplar cât se poate de priceput. Acesta este capabil să realizeze mobilă la comandă, pornind de la dimensiunile introduse de client. Dacă ai avut vreodată ocazia să interacționezi cu domeniul de prelucrare a lemnului, știi cât de complicată și de migăloasă este această meserie. Se pare însă că, până și această meserie va putea fi furată de roboți în următorii câțiva ani.

Un grup de cercetători de la MIT au realizat un tâmplar robot în cadrul proiectului CSAIL. Cei de la Engadget au avut ocazia să-l vadă îndeaproape și au fost impresionați de talentul său. Momentan, nu are un portofoliu de produse foarte diversificat, dar fiecare corp de mobilier din baza sa de date poate fi particularizat în funcție de cerințele și dimensiunile introduse de client.

Singura limitare a noului robot este că, cel puțin momentan, nu este capabil decât să taie toate bucățile de lemn de care ai nevoie pentru corpul tău de mobilă. Asamblarea efectivă intră în sarcina ta. Realist vorbind însă, montarea este partea ușoară a ecuației, iar dacă ai cumpărat vreodată ceva de la Ikea, ți-ai dat seama că suedezii și-au construit un imperiu pornind de la faptul că oamenii acceptă să-și monteze mobila din casă.

Noul sistem realizat de MIT este intitulat AutoSaw și, în această etapă a proiectului a învățat să execute scaune, birouri, mese și cam atât. În timp, ar trebui să dezvolte abilitatea de a realiza obiecte de dimensiuni semnificativ mai mari decât atât. Abilitatea de a lipi sau a găuri piese este de asemenea pe lista de priorități. Pentru a înțelege mai bine ce știe să facă robotul celor de la MIT CSAIL și care sunt limitările sale, vizionează clipul de mai sus.

14:30 01.03.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video