Moldovenii au ajuns să aibă mai multe telefoane decât are țara locuitori

Moldovenii au ajuns să aibă mai multe telefoane decât are țara locuitori
Sursa foto: Techfly

În mod surprinzător, în Republica Moldova există mai multe telefoane decât oameni. Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a ajuns la 4,5 milioane, având în vedere că ultimul recensământ din 2014 arată că populația țării aproape 3 milioane de locuitori.

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) aduce aceste cifre și precizează că numărul utilizatorilor de telefoane mobile a crescut cu 0,7% anul trecut, în comparație cu 2016.

De asemenea, baza de abonați a Orange Moldova a înregistrat un avans de 1,2%. Acestă creștere a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai companiilor Orange Moldova și Moldtelecom – Unite.

Baza de abonați a Moldcell s-a micșorat cu 1,7% și a însumat 1,48 milioane de persoane. Volumul traficului de voce în rețeaua Orange Moldova a crescut cu 89,4 milioane de minute, în timp ce traficul Moldtelecom a crescut cu 17,5 milioane.

În ceea ce privește volumul total al vânzărilor de servicii de telefonie mobilă, acesta a scăzut în 2017, cu 3%, față de 2016. ANRCETI precizează că această diminuare a fost determinată de scăderea vânzărilor efectuate de Orange Moldova și Modcell. Astfel, volumul vânzărilor realizate de cele două companii s-a depreciat cu 4,3%, respectiv 2,14%. Pe de altă parte, vânzările Moldtelecom – Unite au crescut cu 9,6%.

Cota de piață a companiilor a avut și ea de suferit. Astfel, cota de piață a Orange Moldova a scăzut cu 0,83 puncte procedurale, în 2017, ajungând la 64,7%, iar Moldtelecom și Modcell au înregistrat o creștere a cotei cu 0,55 puncte și respectiv 0,28 puncte, constituind 4,8%, respectiv 30,5%.

Când vine vorba de situația din România, ANCOM susține că în 2016 s-a menținut tendința de creștere a numărului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobilă. Astfel s-a ajuns la un număr de abonamente (11,5 milioane) mai mare decât cel de cartele (11,4 milioane).

La sfârșitul lui 2017, în România erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă, în scădere cu 1% față de 2015.

Citește și:
Sursa: adevarul.ro