Antrenamentul în realitate virtuală care te va face suplu în viața reală
Startup-ul Black Box VR a creat ceva cel puțin inedit: un antrenament complex sub forma unei experiențe de realitate virtuală.
Așa-zisul antrenament durează 30 de minute. Este format dintr-o mașină personalizată de antrenament de rezistență și un set de căști HTC Vive. Întregul decor are dimensiunile unei băi de familie. Participanții intră într-o arenă virtuală, unde ajung să concureze împotriva unui avatar, apoi, într-un final, unul împotriva celuilalt.
Black Box VR este doar una din inovațiile de la showul tehnologic CES 2018 din Las Vegas care vor să combine realitatea virtuală cu antrenamentul de fitness. Unii experți sunt de părere că firma va trebui să se asigure că aparatul este sigur dacă vor ca ideea să aibă succes.
Planul creatorilor Black Box VR este să deschidă buticuri de fitness în SUA. În ele, fiecare membru va putea intra în propriul lor black box, unde se vor antrena și unde le va fi măsurat progresul. Este posibil ca, în viitor, să fie dezvoltată și o versiune pentru acasă a aparatului. „Mulți oameni nu mai merg la sală după două săptămâni, așa că aderența este un factor critic pe care căutăm să îl rezolvăm”, a declarat managerul general Jim Bradbury pentru BBC.
Deși conceptul este unul inovator, un membru al firmei de consultanță Forrester are suspiciuni. „Oamenilor în general le este greu să mențină obiceiul sportului și au existat multe încercări de a-l face mai atrăgător – așadar, realitatea virtuală are sens din perspectiva încercării de a face mersul la sală mai puțin plictisitor”, a spus J.P. Gownder, de la Forrester. El a subliniat, de asemenea, costurile imense pe care le implică achiziționarea unui asemenea aparat, dar și nivelul de siguranță încă îndoielnic al acestuia.
În ciuda îndoielilor, piața fitnessului VR este în floare. Un start-up din Cehia, Sense Arena, promovează la CES un aparat de realitate virtuală pentru atleți. Acesta i-ar ajuta pe sportivi să se antreneze pentru hochei pe gheață, baschet și fotbal. Dacă se dovedește a avea succes, ar putea însemna la mai puține accidentări în timpul meciurilor.
Ideea de a combina jocurile video cu antrenamentele nu este tocmai nouă. Dacă înainte îmbrăca forma oarecum primitivă a jocurilor de dansat pentru Xbox, acum tehnologia VR permite crearea unei experiențe imersive, care ar putea fi refuzată doar din prisma bugetului.