02 iul. 2018 | 17:15

VIDEO Cum s-au făcut de râs japonezii cu o rachetă prăbușită în timp record

ACTUALITATE
VIDEO Cum s-au făcut de râs japonezii cu o rachetă prăbușită în timp record

Deși lansările de rachete pot părea, din exterior, că nu necesită prea mult efort, procesul este unul cât de poate de riscant. Și, câteodată, totul poate merge extrem de prost.

Acesta este și cazul unui startup japonez, care și-a învățat lecția pe calea cea grea. Pe data de 30 iunie, o rachetă de tip MOMO-2 s-a prăbușit spectaculos pe Pământ, după ce a petrecut doar câteva clipe departe de platforma de lansare. Din fericire pentru toți cei implicați, nimeni nu a fost rănit.

Racheta de zece metri a fost construită de compania japoneză Interstellar Technologies. Scopul startup-ului este acela de a construi rachete mici, ușoare și ieftine, care să fie capabile să trimită sateliți în spațiu.

Aceasta a fost a doua încercare de lansare a unei rachete ieftine. Primul MOMO a reușit să părăsească platforma de lansare și a avut un succes parțial. Din nefericire, MOMO-2 nu a avut atât de mult noroc.

Videoclipul celei mai recente încercări a companiei îți arată cum MOMO-2 s-a prăbușit într-un timp record – la aproximativ șase secunde de la lansare. Imaginile tragico-comice nu sunt o veste bună pentru Interstellar Technologies, care dorește să amplaseze un satelit în orbita joasă a Pământului până în 2020.

Pentru a înțelege mai bine cât de ieftine sunt rachetele construite de companie, trebuie să știi că startup-ul japonez urmărește să cheltuie o fracțiune din prețul celor guvernamentale. Potrivit Engadged, prima rachetă MOMO costa 440.000 de dolari, comparativ cu prețul minim al unei rachete a guvernului japonez de 1,8 milioane de dolari.

Fondatorul companiei, Takafumi Horie, a declarat că nu a văzut niciodată un astfel de eșec. „Ne gândim la ce putem să facem în continuare, cu toate că viitorul este incert”, a mai declarat el.

Pe de altă parte, restul companiei s-a arătat mai optimistă și a declarat că nu există daune semnificative la instalațiile de lansare.