Cum îți dai seama că patrupedul tău are gripă canină
În cazul în care nu știai și câinii răcesc. Atât de rău încât fac gripă, iar simptomele sunt aceleași cu care te confrunți și tu când treci printr-o astfel de situație.
Mai multe state, ca Arkansas, Misouri, Colorado sau Washington, au raportat o serie de cazuri de gripă canină. Această gripă este destul de contagioasă, afectând aproximativ 80% din câinii cu care un patruped intră în contact, potrivit Asociației Medicale Veterinare Americane. Din fericire, virusul este rareori mortal, iar oamenii nu-l iau.
Stephanie Duarte, tehnician veterinar la Clinica de animale de companie East Bay din Oakland, California, recomandă ca proprietarii de câini să urmărească simptomele, mai ales dacă un câine este în contact frecvent cu alți câini. La fel ca oamenii, cele mai frecvente simptome ale griperi sunt strănutul, secreția nazală și tusea frecventă.
Dacă bănuiești că cel mai bun prieten al tău trece prin această situație, asigură-te că are parte de odihnă și lichide. În cazurile severe, medicii veterinari pot prescrie medicamente. În plus, există și un vaccin antigripal pentru câini, însă Duarte nu l-a sugerat clienților și nu pentru că nu ar fi bun, ci pentru că nu a întâlnit cazuri atât de grave. Între timp, alți medici veterinari îl recomandă, pentru orice eventualitate.
Există două tulpini de gripă canină, cea mai comună, H3N2, a circulat în Statele Unite timp de câțiva ani. O formă mai rară și mai gravă a virusului, H3N8, a fost observată pentru prima dată în rândul unui grup de câini de curse pe o pistă din Florida în 2004. Primul focar american al gripei H3N2 de câine a avut loc la Chicago în 2015 și s-a răspândit în mai multe state.
Cel puțin patru cazuri de tulpină la câini au fost confirmate prin analize de sânge. Totuși, mulți proprietari de animale de companie renunță la testul de sânge datorită costului, astfel încât numărul real de cazuri ar putea fi mai mare.
Dacă ești atent la câteva semne pe care patrupedul tău ți le dă vei ști că trebuie să ajungi cu el la veterinar, pentru că în unele situații virusul poate fi fatal.