29 apr. 2018 | 08:38

Cercetătorii au creat plasticul care poate fi reciclat la infinit

ACTUALITATE
Cercetătorii au creat plasticul care poate fi reciclat la infinit

Câțiva cercetători de la Universitatea din Colorado au inventat un tip de plastic despre care spun că poate fi „infinit” reciclat.

În timp ce materialele plastice sunt utile, impactul negativ al acestora asupra mediului înconjurător a devenit din ce în ce mai clară în ultimii ani. În plus, practica reciclării plasticului nu a intrat în reflexul multor oameni, iar mulți dintre cei care reciclează nu o fac în mod adecvat.

Materialul creat de Eugene Chen are multe dintre caracteristicile plasticului obișnuit, printre care durabilitatea și rezistența la căldură. Chiar și așa, spre deosebire de plasticul convențional, noul material creat poate fi convertit înapoi în molecule din care se formează.

Acest proces de „reciclare chimică” poate fi practicat fără materiale chimice toxice sau proceduri sofisticate în laborator. Cercetătorii cred că plasticul are potențial de a fi folosit industrial.

„Polimerii pot fi reciclați chimic și reutilizați, în principiu, infinit”, spune Chen. „Este visul meu și al echipei mele să vedem această tehnologie de reciclare folosită pe piață”.

Deoarece materialul nou poate fi ușor transformat în materiale de bază utile, valoarea sa poate fi recuperată prin folosirea sa continuă. Asta ar împiedica plasticul să se infiltreze în mediu și ar reduce cererea de materiale plastice noi. Prevalența plasticului – în special a celui folosit pentru unică folosință – este o problemă enormă pentru poluarea globală.

Materialele plastice au nevoie de sute de ani ca să se degradeze în mod natural în mediul înconjurător și, întrucât se descompun în bucăți din ce în ce mai mici, cercetătorii spun că sunt ingerate de animale.

Experții au prezis că până în 2050, în mare, vor exista mai multe materiale din plastic decât pești. Unele studii au arătat deja mici fragmente de plastic în gheața din Arctic și în îngrășămintea aplicată pe terenurile agricole. Unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza acestei crize este sistemul de reciclare inadecvat.

În prezent, doar 5% din materialele plastice fabricate sunt reciclate. Aceste materiale reciclate sunt, în principal, transformate în produse cu valoare redusă, care nu sunt reciclate din nou.

Întrebuințarea pe scară largă a unor materiale plastice noi, care pot fi reciclate din nou și din nou, s-ar dovedi extrem de benefică, atât pentru noi, dar mai ales pentru mediu.