10 iul. 2018 | 14:24

De ce e prost planul lui Elon Musk pentru criza din Thailanda

ACTUALITATE
De ce e prost planul lui Elon Musk pentru criza din Thailanda

Elon Musk nu a stat pe margine în fața situației de urgență din Thailanda, unde 12 băieți și antrenorul lor de fotbal au rămas prinși într-o peșteră aproape două săptămâni.

Inginerii de la SpaceX au construit într-o zi un submarin foarte mic, de mărimea unui copil, care să îi poată transporta pe băieți în siguranță prin tunelurile inundate de apă. Totuși, soluția lui nu este lipsită de riscuri.

Toți au fost salvați, dar nu înainte ca autoritățile să-i spună lui Elon Musk că planul său nu era bun.

„Jos pălăria în fața lui că a făcut asta”, a zis Richard Black, un scufundător și instructor la Florida Dive Connection. Totuși, el a spus că planul lui Musk nu este foarte practic: „Tehnologia eșuează, iar acesta este un obiect care e, în esență, nou, care nu a fost testat”.

Elon Musk a descris planul său pe Twitter:

La nici 24 de ore după acest tweet, el a postat un video cu micul submarin, în timp ce era testat într-o piscină din Los Angeles.

Deși submarinul este suficient de mic pentru a încăpea prin zonele strâmte din peșteră, lipsa vizibilității și apele mâloase care curg putea să îngreuneze cu mult misiunea salvatorilor care ar trebui să care submarinul. Dacă submarinul se bloca în vreo zonă, ar dura minute întregi până să îl scoată de acolo, minute în care oxigenul s-ar consuma.

Mai mult, submarinul era cam mic, având doar 31 de centimetri în diametru. „Sunt scufundător și nu îmi pot imagina să mă bag în așa ceva”, a zis Black. „Dacă copiii s-ar panica sau dacă ar apărea vreo eroare, nu ar exista cale de întoarcere, nu ai putea deschide [submarinul]”. Lipsa de vizibilitate ar însemna că salvatorii nici nu ar realiza dacă ceva în neregulă ar avea loc în submarin.

Submarinul ar putea fi util în alte cazuri, dar ține de îmbunătățirile aduse. Musk a spus că are de gând să îl dezvolte, pentru alte utilizări viitoare.