Costă cât o garsonieră, dar doar Phase One are 151 de megapixeli

Costă cât o garsonieră, dar doar Phase One are 151 de megapixeli

Camerele de format mediu reprezintă o minune tehnologică, dar cea mai recentă dintre ele vine la pachet cu un preț care apropiat de cel al unei garsoniere. Este vorba de Phase One XF IQ4 de 151 megapixeli.

Camerele digitale de format mediu reprezintă unele dintre cele mai performante camere de pe mapamond, atât din prisma dimensiunii fizice a senzorului foto, cât și a performanței în materie de captură din lumea reală. Singura lor problemă este derivată din prețul inaccesibil.

Ca referință, Phase One XF IQ4 are un preț de achiziție de 52.000 de dolari. Aceasta este cea mai recentă cameră a producătorului danez și, în mod aproape absurde, face o treabă surprinzător de bună în a-și jusitifca prețul. Este construită în jurul unui senzor de 151 de megapixeli și nu este o greșeală de redactare.

Există de câțiva ani camere de format mediu care pot genera imagini statice cu o rezoluție nativă de peste 100 de megapixeli. Cei de la Hasselblad includ mai multe modele în ofertă. Până la Phase One XF IQ4 însă, acele fotografii era realizate prin intermediul unor expuneri succesive, un pic defazate și lipite automat direct în cameră. Nu implica vreun efort manual, dar cu siguranță nu era vorba de un senzor cu o rezoluție atât de mare ca în cazul XF IQ4.

În privința specificațiilor, Phase One XF IQ4, pe lângă un senzor de retro-iluminat cu valoarea astronomică, are o sensibilitate ISO de la 50 la 25.600. Indiferent pentru care optezi, nu generează niciun zgomot de imagine. Față alte modele medium-format, include direct în aparat funcții precum timelapse și ”bracketing”(lipirea mai multor cadre într-o singură imagine).

Imaginile tale sunt stocate pe carduri XQD sau SD de mare viteză, dar poți la fel de bine să le transferi în timp real prin rețea ehernet, USB-C sau Wireless. Dacă 52.000 de dolari ți se pare o sumă prea mică pentru Phase One XF IQ4, poți da 3000 de dolari în plus pentru o versiune alb-negru. O variantă cu un senzor tri-cromatic de 101 megapixeli costă 48.000 de dolari.

Citește și: