Țara care renunță la pașapoarte, că are o tehnologie mult mai bună acum

Țara care renunță la pașapoarte, că are o tehnologie mult mai bună acum

Experiența orelor petrecute în aeroporturi este una cât se poate de dificilă, dar implementarea autentificării biometrice s-ar putea să eficientizeze procesul, iar primele experimente în acest sens au fost deja făcute.

Pasagerii companiei aeriene Qantas care trec prin aeroportul din Sydney se vor număra printre primii din lume care nu mai depind de prezența unui pașaport pentru formalitățile de check-in. În același timp, nu-ți trebuie vreun act în momentul în care îți lași bagajele la cală și nici măcar în cadrul procesului de îmbarcare.

Peste tot, este suficient să-ți arăți fața. Cu astfel de opțiuni, autentificarea biometrică nu se va mai rezuma doar la smartphone-ul din buzunar sau la filmele cu James Bond.

Adopția autentificării faciale în aeroporturi se reflectă într-un real beneficiu pentru cele mai aglomerate terminale din lume. În mod previzibil însă, o schimbare atât de radicală nu este primită cu brațele deschise de către toți călătorii. Pe de o parte, acest viitor în care ne vom baza din ce în ce mai puțin pe hărtii este inevitabil.

Dacă ai o problemă cu el, singurul lucru pe care îl poți face este să-l amâni.

CEO-ul Aeroportului din Sydney este foarte optimist în privința utilității acestor schimbări și este încrezător că vor ajuta enorm la micșorarea traficului. „Nu vei mai fi nevoit să jonglezi cu bagaje și pașapoarte, să te cotrobăi prin buzunare sau să-ți cauți smartphone-ul pentru a arăta permsiul de îmbarcare. Fața ta va fi pașaportul pe tot parcursul procesului.”

După primele teste din Sydney, autoritățile guvernamentale din Australia sunt optimiste că vor aduce acest sistem revoluționar în toate aeroporturile din țară. În acest scop, s-au angajat deja la un program de finanțare de 16,6 milioane de dolari pentru îmbunătățirea mecanismului biometric ce se află la baza întregului mecanism.

Cei mai reticenți la schimbare sunt convinși că autentificarea facială va migra în scurt timp din aeroporturi în alte spații publice, iar autoritățile vor abuza de volumul foarte mare de informații la care au acces.

Citește și: