Paradoxul din România: surdo-mut amendat pentru c-a „scandat” contra PSD

Paradoxul din România: surdo-mut amendat pentru c-a scandat contra PSD

Ai putea spune că România nu te mai poate surprinde, dar ai greși. Într-un caz cel puțin bizar, un cetățean surdo-mut a fost amendat pentru că „scanda” lozinci anti-PSD.

Omul a fost amendat pentru ceva ce ar fi făcut în ziua congresului PSD din 10 martie. El a fost sancționat de Jandarmerie cu amendă de 2.000 de lei pentru participare la protest și scandare de lozinci. Ulterior, Jandarmeria a confirmat sancțiunea, dar nu a fost dată pentru că acesta ar fi strigat ceva, ci doar pentru prezență și participare la contramanifestație.

„Persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt”, a declarat Jandarmeria. Acest fapt a fost precizat și în procesul-verbal la rubrica „încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991). Fapta e prevăzută de legea adunărilor publice cu sancțiune între 500 și 5.000 de lei.

„Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, a completat Jandarmeria.

Conform administratorilor paginii Facebook Corupția Ucide, dintre cei 500 de participanți la protest au fost sancționați până în momentul de față doar 16 dintre aceștia. Ei susțin că Jandarmeria încalcă grav următoarele drepturi fundamentale, garantate de Constituție: art. 30 (Constituție) libertatea de exprimare și art. 39 (Constituție) libertatea întrunirilor și art. 3 din Legea (adunărilor publice) 60/1991.

Pagina de Facebook Corupția Ucide a apărut în urmă incendiului de la clubul Colectiv din București. Între timp, s-a dezvoltat într-un hub în care distribuie mobilizările la proteste, dar și diversele abuzuri care se mai desfășoară în societate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: