Papers, Please este cel mai bun scurt metraj inspirat dintr-un joc

Puține dintre lung metrajele inspirate din jocuri au fost cu adevărat un succes, dar scurt metrajul Papers, Please surprinde foarte bine esența jocului omonim.

În 2013, dezvoltatorul Lucas Pope a creat un joc pentru mobile cu o interfață simplă, pixelată și o premisă interesantă. Jucătorul era pus în poziția de agent la granița dintre două nații care împart un singur oraș. Dintr-un punct de vedere, îți aduce aminte de situația în care s-a aflat Berlin-ul între 1945 și 1990. În joc însă, localitatea cu pricina era intitulată Arstotzka, un oraș fictiv dintr-o țară est-europeană în perioada comunistă.

În joc, ești nevoit să analizezi actele celor care încearcă să treacă granița, să le asculți poveștile și să pui în balanță gravitatea relatării lor cu legalitatea gestului pe care te roagă să-l faci. În film, premisa este aceeași, o serie de dileme morale fiind puse în cârca personajului principal.

Scurt metrajul este unul foarte bine realizat, iar pentru că este în rusă, te face să simți și mai mult presiunea și atmosfera tensionată. Clipul a fost urcat pe YouTube cu subtitrări în 22 de limbi străine, deci este puțin probabil să nu-l înțelegi. Lista include și limba română. Dacă preferi să nu-l vizionezi pe YouTube, există și pe Steam împreună cu alte câteva platforme de streaming.

Scurt metrajul are un total de 10 minute, dar își atinge cu siguranță scopul și este puțin probabil să nu empatizezi cu povestea spusă în acest format. Realizarea este impecabilă. Scenariul îi aparține lui Nikita Ordynskiy, Liliya Tkach și Lucas Pope. Tkach este producător, iar Ordynskiy ocupă poziția de regizor. În final, fiecare percepe premisa din Papers, Please după bunul plac. Un lucru este însă sigur, persoanele care își aduc aminte elemente din perioada comunistă, vor fi un pic mai afectate de o poveste cu agenți ai unui sistem birocratic nihilist.

08:06 27.02.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video