19 oct. 2018 | 11:00

Nucleul Pământului e solid: cum au confirmat specialiștii teoria

ACTUALITATE
Nucleul Pământului e solid: cum au confirmat specialiștii teoria

Datorită unei noi metode de detectare a undelor seismice, cercetătorii au reușit să dezvăluie una dintre cele mai dezbătute caracteristici ale nucleului Pământului.

Pentru prima dată, geologii au confirmat că nucleul Pământului este, într-adevăr, solid, deși nu este la fel de ferm cum sugerau modelele anterioare.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia au făcut dezvăluirea despre proprietățile cheie ale celui mai profund strat al planetei noastre. Aceștia au reușit să facă asta prin plasarea unei unde seismice slabe, cu amplitudine mică, care a trecut prin nucleul planetei, permițându-i, în cele din urmă, să facă presupuneri despre proprietățile acestuia.

Aceste unde pot avea diferite forme de acțiune; unele împing înainte și înapoi prin corpul planetei, iar altele se înalță în sus și în jos și îți pot spune multe despre proprietățile materialelor prin care trec.

O variație specială, numită faza-J, a fost folosită acum de cercetători și a trecut prin nucleul Pământului. Ei au elaborat o metodă prin care să asculte aceste valuri incredibil de slabe în ecoul vibrațiilor cutremurului din interiorul planetei noastre.

Metoda s-a bazat pe preluarea oricăror două receptoare seismice de pe suprafața planetei și compararea notelor după câteva ore. Cu suficiente perechi de semnale, poate fi format un model.

„Folosind o rețea globală de stații, luăm fiecare pereche de receptori și fiecare cutremur mare și măsurăm asemănarea dintre seismograme”, a declarat cercetătorul Hrvoje Tkalčić.

Această metodă poartă numele de corelație încrucișată sau măsurarea asemănării, pe baza căreia cercetătorii au construit un tipar global – un fel de amprentă a Pământului.

O metodă similară a fost folosită recent pentru a măsura cu precizie grosimea gheții din Antarctica. Acum un secol, lumea credea că planeta noastră avea o crustă exterioară groasă și un centru din metale topite. Lucrurile s-au schimbat în anii 1930, în urma unui cutremur mare din Noua Zeelandă. Un seismolog danez pe nume Inge Lehmann a sugerat atunci că acele modele ar putea fi ecoul unui centru solid.