De ce unii oameni sunt mai predispuși la efectul placebo
Cu toții am auzit cel puțin o dată de efectul placebo. Este vorba despre acea îmbunătățire observabilă asupra sănătății, care nu se datorează unui tratament real.
Spre exemplu, un grup de oameni cu probleme de digestie primesc un tratament – doar că jumatate din cei din grup primesc pastile destinate problemelor de digestie, iar jumătate primesc niște pastile placebo. O parte din cei care primesc pastile placebo vor spune la finalul tratamentului că digestia lor s-a îmbunătățit, fără să știe că pastilele luate de ei nu aveau vreun efect anume.
De sunt însă unii oameni mai susceptibili la acest efect placebo decât alții? Un studiu realizat de oamenii de știință de la Northwestern Medicine au invitat 63 de oameni care sufereau de durere cronică de spate să ia parte la un experiment care să îi ajute pe cercetători să înțeleagă de ce unii oameni se simt mai bine după ce iau o pastilă care nu ar trebui să aibă vreun efect asupra lor.
Voluntarii au fost împărțiți în două grupe. Unii au primit fie o pastilă pentru dureri, fie o pastilă placebo, pe când ceilalți nu au primit nimic. Ulterior, scanările de rezonanță magnetică au dezvăluit că existau niște diferențe importante în creierele oamenilor care răspundeau bine la pastilele placebo.
„Creierul lor este deja pregătit să răspundă”, a zis autorul senior al studiului, A. Vania Apkarian. „Ei au psihologia și biologia potrivite, care îi pune într-o stare cognitivă de o așa natură, că atunci când le spui că această pastilă îi va face să se simtă mai bine, durerea lor se îmbunătățește”.
Concret, acele diferențe includ o creștere de volum în centrii emoționali din emisfera dreaptă a creierului, zone senzorimotoare mai groase și diferențe în comunicarea dintre regioanea prefrontală și anterioară. Mai mult, oamenii mai sensibili la durere și mai conștienți cu privire la stările lor fizice și emoționale au dat dovadă de o mai mare susceptibilitate la pastilele placebo.
Deși mai sunt multe de descoperit în privința efectului placebo, e destul de clar că folosirea unor pastile care nu au vreun efect secundar este un mod destul de etic pentru a-i ajuta pe cei care suferă de anumite boli și sunt susceptibili efectului placebo.