O placă tectonică s-a rupt în două – ce înseamnă asta pentru noi

O placă tectonică s-a rupt în două - ce înseamnă asta pentru noi

În urma cutremurului de 8,2 grade pe scara Richter din Mexic din 2017, zeci de oameni au murit, iar sute au fost răniți. Dincolo de aceste statistici tragice, s-a mai întâmplat ceva – o placă tectonică s-a rupt.

Placa ruptă (placa Cocos) avea o grosime de 59 de kilometri și a fost responsabilă pentru cutremur, după cum arată un studiu publicat în Nature Geoscience. „Dacă te gândești la asta ca la o bucată imensă de gheață, ruptura a făcut o crăpătură uriașă și largă”, a zis autorul studiului, Diego Melgar, profesor asistent de seismologie la University of Oregon.

Fragmentările acestea masive au loc peste tot în lume din când în când. Nimeni nu știe exact cum au loc aceste cutremure masive, după cum subliniază National Geographic. Lipsa de explicații în această privință este periculoasă, pentru că pune în pericol populații întregi de oameni, din Americi și până în Asia.

Cutremurele adânci și masive pot zgudui zone foarte extinse de teren. Spre exemplu, cutremurul din orașul Chillán din Chile, din anul 1939, a ucis cel puțin 30.000 de oameni. Când asemenea seisme au loc în apropierea coastei oceanelor, potențialul destructiv este mult mai mare.

Placa tectonică ce s-a rupt este trasă mai mult în jos de propria greutate, astfel încât gravitația creează o forță nouă. Ruptura formată este atât de adâncă, încât ajunge acolo unde temperaturile ating 1100 de grade Celsius – aceste temperaturi ridicate fac ca placa tectonică să fie ca un soi de plastic moale.

O posibilă soluție ar putea implica apa, potrivit echipei lui Melgar. Pe măsură ce placa de Cocos se îndreaptă spre zona de subducție de sub placa din America de Nord, ea se îndoaie și crapă. Atunci apar crăpături normale, în care începe să intre apa de mare.

Când placa trece prin zona de subducție și ajunge în mantaua inferioară, se încălzește și se deshidratează.

Această deshidratare creează slăbiciuni mecanice și fracturi fragile – iar de aici până la un cutremur imens este doar un pas. Tocmai de aceea, înțelegerea mai profundă a acestor cutremure mari este esențială pentru ca, într-o zi, viețile oamenilor din zonele de risc să fie salvate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: