China lucrează un satelit de spionaj care „vede” și în adâncul oceanelor

China lucrează un satelit de spionaj care „vede” și în adâncul oceanelor

Noul satelit chinez de spionaj ar putea folosi lasere pentru a detecta submarine care se află la 500 de metri adâncime. Și da, va fi folosit în scop militar.

Savanții implicați în proiect spun că laserele vor fi atât de puternice încât vor face stratul superior al apelor să fie „mai mult sau mai puțin transparent”. De asemenea, cercetătorii susțin că fasciculele laserelor ar putea fi de un miliard de ori mai strălucitoare decât Soarele.

Cu toate acestea, unii experți spun că acest tip de supraveghere marină de mare adâncime este imposibilă, deoarece laserele nu sunt în mod normal capabile să pătrundă atât de adânc.

Satelitul „Proiectul Guanlan”, care înseamnă urmărirea valurilor mari, a fost lansat în luna mai la Observatorul Național Pilot din Qingdao, Shandong. Componentele sale sunt dezvoltate de mai mult de 20 de universități din întreaga țară.

Pentru mai mult de jumătate de secol, cercetătorii au încercat să creeze un laser folosind Lidar (sistem care să conțină și lumină și radar). Teoretic, în momentul în care un laser țintește un obiect – cum ar fi un submarin – impulsurile se vor întoarce și vor fi preluate de senzori, care sunt capabili să le determine forma.

Potrivit cercetătorilor, fasciculul laserului de mare putere este atât de eficient, încât ar putea scana o suprafață largă ca 100 de km de uscat. Laserul va fi folosit alături de radarul care va scana suprafața apei și va identifica mișcarea de suprafață. Lidar utilizează lumina ultravioletă, vizibilă sau infraroșie pentru a identifica obiectele.

De asemenea, satelitul poate fi utilizat pentru o gamă largă de ținte, printre care se numără obiectele nemetalice, rocile, ploaia, compușii chimici, aerosolii, norii și chiar moleculele. Cu toate acestea, este afectat de ceață și viața marină. În același timp, funcționează mai greu în apă, deoarece lumina se împrăștie când atinge suprafața.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: