O aplicație contraceptivă s-a reflectat în multe sarcini nedorite

O aplicație contraceptivă s-a reflectat în multe sarcini nedorite

Natural Cycles a fost singura aplicație contraceptivă certificată de o autoritate medicală, dar se pare că este departe de a fi perfectă.

Un spital din Suedia a inițiat un proces împotriva dezvoltatorilor aplicației Natural Cycles, după ce un studiu independent a confirmat foarte multe sarcini nedorite printre utilizatorii aplicației. Deși numărul utilizatorilor a explodat după ce progrămelul a devenit prima aplicație contraceptivă aprobată de Departamentul de Sănătate al Germaniei, se pare că mai trebuie finisată.

Natural Cycles facilitează ținerea unui calendar pe care îl poți folosi pentru a ști cu precizie zilele în care o sesiune de sex neprotejat nu se reflectă într-o sarcină. Pentru că a fost foarte promovată în ultimii anii, nu mai puțin de 500.000 de femei sunt adepte ale acestui instrument software. Problema de imagine a fost suferită de creatorii programului după ce au fost înregistrate 37 de sarcini nedorite pe un eșantion de 600 de femei. În urma publicării studiului, spitalul Södersjukhuset din Stockholm a raportat aplicația la autoritatea națională din teritoriu responsabilă cu certificarea medicamentelor și dispozitivelor medicale.

Conform celor de la Engadget, aplicația monitoriza temperatura corpului în timpul ciclului menstrual pentru a te notifica în zilele în care poți renunța la alte forme de contracepție. Zilele în care erai în siguranță figurau ca fiind verzi pe calendarul in-app. Zilele marcate cu roșu ar fi trebui să funcționeze ca un avertisment că ar fi bine să folosești un prezervativ sau altă formă adițională de protecție. În studiile dezvoltatorilor, Natural Cycles funcționează la fel de bine precum pilulele contraceptive, având aceeași rată de succes.

Această veste proastă pentru creatorii Natural Cycles va avea cu siguranță repercusiuni pe termen lung, în contextul în care programul ar fi urmat un proces de certificare din partea FDA din SUA. ”Nici o soluție de contracepție nu are o rată de succes de 100%, iar sarcinile nedorite reprezintă un risc nefericit pentru orice contraceptiv.” Din declarațiile echipei de dezvoltatori din spatele Natural Cycles, gradul de protecție al aplicației se aliniază cu alte soluții tradiționale de contracepție.

Citește și: