24 aug. 2018 | 06:00

Noile manuale de geografie pline de greșeli reprezintă România în care trăim

Generalist
Noile manuale de geografie pline de greșeli reprezintă România în care trăim

Noile manuale de geografie pentru clasa a șasea sunt încărcate de o serie de erori îngrijorătoare, iar Editura Didactică și Pedagogică vine cu niște argumente tulburătoare, în loc de scuze și soluții.

”Proiectul manualului școlar de Geografie pentru clasa a VI-a, autori FISCUTEAN Mihaela Cornelia, FISCUTEAN Dorin, MIHAI Ciprian, POPA Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100.”

Acesta este unul dintre argumentele fără sens cu care a venit la înaintare Editura Didactică și Pedagogică în momentul în care redactorii Hotnews au făcut publice o serie de erori grave în manualul de geografie de clasa a șasea. Cu alte cuvinte, faptul că manualul efectiv este greștit contează mai puțin decât un sistem arbitrar de punctare a calității unei cărți care formează generațiile viitoare.

Printre greșelile sesizate de Hotnews se numără faptul că Turnu Măgurele este greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin; Marea Moartă este plasată greșit, în loc de Marea Roșie; harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011; atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”.

manualul-unic-geografie

”În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente.”

Dacă voiai să înțelegi mai bine gravitatea situației referitoare la noile manuale de geografie, ai în vedere că vorbim de 1,6 milioane de volume tipărite care vor ajunge în circulație.

Din câte se pare, oficialii Editurii Didactice și Pedagogice sunt împăcați cu ei, pentru că vor corecta erorile sesizate într-o variantă digitală a acelorași manuale, ce va fi distribuită online. ”Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric”.

Este absolut irelevant dacă nu ai o tabletă pe care să citești manualele în format digital și este cel puțin penibil să achiziționezi un manual pentru a-l descărca și lista ulterior de pe internet, în varianta corectă.

greseli-geografie

Dacă nu dormi mai liniștit având în vedere modul în care este formată viitoarea generație de români, s-ar putea să te ajute faptul că manuscrisul pentru manualul greșit de geografie a primit aviz științifc favorabil.

”De asemenea, acest manuscris a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie. Singura observație negativă a acestui evaluator era aceea că  „gradul de dificultate a noțiunilor cuprinse în text este pe alocuri prea ridicat”.

În rest, din raportul de evaluare se poate constata că „materialul grafic și cartografic este corect din punct de vedere științific, prezentarea conținuturilor este realizată unitar și coerent, activitățile de învățare sunt diverse, bine alese, favorizând utilizarea metodelor didactice activ-participative.”

Nu știm încă de la cine a primit respectivul aviz științific sau de ce, dar acest detaliu este la fel de inutil precum punctajul asociat manualuluii cu pricina. Trăgând linie, peste un milion și jumătate de români vor interacționa cu manuale unice greșite în clasa șasea pentru disciplina geografie, iar aceasta este realitatea în care trăim.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele