15 sept. 2018 | 13:55

Sistemul care ne-ar putea salva viața într-o bună zi e gata de asamblare

ACTUALITATE
Sistemul care ne-ar putea salva viața într-o bună zi e gata de asamblare

În spațiul din apropierea Pământului există peste 18.000 de asteroizi a căror orbită îi aduce ocazional aproape de Pământ.

De-a lungul milioanelor de ani, unele dintre aceste obiecte apropiate de Pământ – care au diametrul de la câțiva metri la zeci de kilometri – au reușit chiar să se ciocnească cu Pământul.

Din acest motiv ESA și alte agenții spațiale din întreaga lume monitorizează în mod constant asteroizii și le urmăresc orbitele. În plus, NASA și alte agenții spațiale au dezvoltat măsuri pentru cazul în care aceste obiecte s-ar apropia prea mult de planeta noastră.

Unul dintre dispozitivele care face asta vine din partea NASA și se numește NASA’s Double Asteroid Redirection Test (DART). Aceasta este prima navetă din lume, special dezvoltată pentru a devia traiectoria asteroizilor din apropiere. Naveta spațială se află acum în etapa finală de proiectare și asamblare și va fi lansată în spațiu în următorii câțiva ani.

DART este proiectat și construit de Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins. Naveta va acționa prin lovirea unui asterioid, pentru a-i schimba orbita și a-l îndepărta de Pământ.

Aceasta se va baza pe un sistem de propulsie electrică solară de la NASA, care va reduce greutatea totală a navetei spațiale (ceea ce reduce costurile de lansare în spațiu).

Cei care conduc misiunea spun că prin acest sistem vor să înțeleagă natura asteroizilor, prin modul în care aceștia reacționează în momentul în care sunt loviți. În plus, DART are prima vizită planificată către un sistem binar de asteroizi, care este un subgrup important al asteroizilor apropiați de Pământ, unul pe care încă nu îl înțelegem pe deplin.

Pe scurt, acest test le va permite oamenilor de știință să determine eficacitatea acestei strategii de ciocnire, în încercarea de a îndepărta asteroizii.