03 iul. 2018 | 12:00

Adevărul despre superstițiile tale și de ce crezi atât de tare în ele

ACTUALITATE
Adevărul despre superstițiile tale și de ce crezi atât de tare în ele

Numărul 13, pisicile negre, spartul oglinzilor sau trecutul pe sub scări încă sunt motive invocate de oamenii superstițioși. Mult timp a trecut decât au fost instaurate aceste superstiții, dar cu toate acestea încă mai credem în ele. Care este motivul științific pentru care încă mai ești superstițios?

Superstițiile explică de ce multe clădiri nu au un etaj 13 (de multe ori este numit etajul 14, 14A, 12B sau M) și de ce 13% din persoanele care au răspuns la un sondaj au declarat că i-ar deranja dacă ar fi cazați la etajul 13 al unui hotel, iar 9% dintre aceștia ar cere să li se schimbe camera.

Mai mult, unele linii aeriene precum Air France sau Lufthansa nu au un rândul 13, iar Lufthansa nu are rândul 17 deoarece în unele țări precum Italia sau Brazilia numărul este considerat ghinionist.

Înainte să vedem care este motivul pentru care încă mai suntem superstițioși ar fi bine să știm ce este superstiția. Potrivit definiției din DEX, superstiția este o credință primitivă (bazată pe rămășițele animismului și magiei) în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare sau numere fatidice.

Pishilogii au investigat ce rol joacă supersitițiile în viețile oamenilor și au constatat că ele derivă din presupunerea că există o legătură dintre evenimente care au loc simultat, dar nu sunt direct legate între ele. De exemplu, noțiunea că piciorul de iepure îți aduce noroc sau că te ferește de ghinion.

Pentru mulți oameni superstițiile le oferă un sentiment de control și le reduce anxietatea. De aceea nivelurile de superstiție cresc în momentele de stres și anxietate. De exemplu, cercetătorii au descoperit că nivelul de superstiție a crescut foarte mult în Germania în perioada 1918-1940, ceea ce pare logic acum având în vedere condițiile în care se aflau germanii în acea perioadă.

Convingerile superstițioase s-au dovedit a contribui la promovarea unei atitudini pozitive, deși acestea pot duce la decizii iraționale, cum ar fi încrederea în meritele norocului și al destinului, mai degrabă decât în luarea unor decizii sănătoase.

Purtarea anumitor haine, vizitarea anumitor locuri asociate cu norocul, folosirea unor numere speciale sunt toate elemente ale superstiției. Aceste comportamente și acțiuni pot părea triviale, dar au consecințe în lumea reală.

Superstițiile sunt foarte întâlnite la sportivi și în competiții. Patru din cinci sportivi spun că au cel puțin o superstiție înainte de orice meci, confruntare. Așadar, superstițiile s-au dovedit a reduce tensiunea și a le oferi persoanelor un simț al controlului asupra imprevizibilului.

Data viitoare când o pisică neagră îți taie calea sau când spargi o oglindă să nu te îngrijorezi prea mult că o să ai ghinion, deoarece este probabil doar un truc al minții.