Care sunt șansele ca monștrii din filme și cărți să existe în realitate
Oamenii sunt fascinați de creaturile monstruoase, iar cărțile și filmele au contribuit mult la această pasiune, însă de puține ori se vorbește despre cât de posibil ar fi ca toți acei monștri să existe și în realitate.
Dar care sunt de fapt șansele ca asemenea monștri să existe în lumea reală? Întrebarea ne-am pus-o mulți când eram mici, și am renunțat să îi mai căutăm răspuns cândva la începutul adolescenței, când am realizat că monștrii sunt un produs al imaginației umane.
În cadrul Future Con, mai mulți experți au discutat despre posibilitatea ca anumiți monștri să existe în viața reală. Ei au spus că multe asemenea creaturi nu pot exista din punct de vedere științific, însă câteva au fundamente în lumea naturală.
La conferință s-a discutat îndelung despre monstrul lui Frankenstein, care a luat naștere în cartea „Frankenstein: Or the Modern Prometheus,” scrisă de Mary Wollstonecraft Shelley. În carte, monstrul a fost compus din părți de corp furate și adus la viață cu ajutorul curentului electric. Monstrul îl șochează pe însuși creatorul ei, dar mai ales pe oamenii pe care îi întâlnește ulterior.
Experții de la Future Con au spus că, într-adevăr, electricitatea poate interacționa cu anumite părți din corp pentru a genera un răspuns, într-un proces numit galvanism. Totuși, electricitatea care să genereze viață ar fi imposibilă în realitate.
În privința ideii de monstru creat din bucăți și organe de cadavre, experții au fost de acord că un asemenea lucru ar fi extrem de dificil spre imposibil. Organele transplantate sunt adeseori refuzate de organismul gazdă. În cazul unei creaturi compuse integral din bucăți de cadavre, sistemul imun ar trebui să fie suprimat în mod dramatic. În lumea reală, Frankenstein ar fi putut supraviețui doar într-un balon protector.
Dacă vorbim totuși și de acei monștri considerați carismatici, precum vampirii, lucrurile stau altfel față de ce am citit și văzut în filme. Dacă dieta lor ar consta exclusiv din sânge, nu i-am mai vedea într-o lumină atât de glam. De ce? Pentru că, asemenea țânțarilor, ar trebui să urineze în timp ce consumă sângele, pentru a scăpa de fluidele în exces, potrivit lui Susan Milius de la Science News, care a vorbit la conferință.
În privința monștrilor zombi, veterinarul patolog la Smithsonian National Zoological Park din Washington, D.C., Kali Holder, a zis că lucrurile sunt chiar mai interesante. Holder a spus că în lumea naturală există un soi de zombi, creați de creaturile parazite care infectează creierele altor oameni și le transformă în sclavi fără control asupra corpului lor. De exemplu, parazitul Toxoplasma gondii afectează puternic șobolanii. Mai exact, îi face să se dea cu capul de pereți și îi face să se simtă atrași de mirosul de urină de pisică.
Cei de la conferință au spus că, cel mai probabil, următoarele trenduri din filme și cărți cu privire la monștri ar putea fi Bigfoot, sporii care transformă ființele în zombi sau chiar monștrii acvatici.