30 aug. 2018 | 18:30

Mari mituri despre telefoane de care trebuie să uiți

TEHNOLOGIE
Mari mituri despre telefoane de care trebuie să uiți

Telefonul a devenit mai inteligent și mai prietenos în urmă cu peste zece ani. Între 2017 și 2019 va deveni și mai capabil datorită inteligenței artificiale. Trăim vremuri excepționale, astfel că e timpul să uităm deprinderi vechi.

Un avantaj al jurnalismului de tehnologie e că știi mereu ce-i nou și cauți să înțelegi cum funcționează diversele dispozitive, aplicații și platforme lansate sau actualizate anual. O mare problemă e că vrei și să explici, să clarifici, să oferi informații suplimentare despre toate acestea oamenilor care nu sunt atât de pasionați și implicați în domeniu. Așa am ajuns la concluzia că niciodată nu este inspirat să-i explici unui prieten sau unei rude de ce o parte dintre gesturile pe care le face cu o anumită tehnologie n-au mare efect. Există deja foarte multe mituri referitoare la utilizarea telefoanelor. Cele mai multe dintre ele sunt atât de adânc ancorate în mentalul în colectiv, încât, pentru a le scoate, ai nevoie de multă agresivitate și de Mjölnir, ciocanul lui Thor.

Am căutat să le adun pe cele mai populare dintr-o mare imensă de credințe fundamentate în latura un pic magică pe care o are, de multe ori, tehnologia. Unele sunt inspirate de practicile de bună purtare referitoare la laptopuri. Altele au fost valabile în urmă cu șapte-opt ani, dar creează și în 2018 panică printre utilizatori.

Ar trebui să închizi aplicațiile recente pe iPhone?

Am interacționat cu foarte mulți posesori de dispozitive Apple care transformă închiderea aplicațiilor recente într-un tic nervos. Pur și simplu, nu se pot abține. Cei mai mulți dintre ei obișnuiesc să închidă complet acele programe de dragul iluziei că telefonul va deveni subit mai sprinten. Acela este un mit și niciodată nu a fost mai fals sau irelevant decât acum.

În momentul în care ieși dintr-o aplicație pe iPhone, rămâne activă în memoria RAM a telefonulu. Dacă o aduci din nou în prim-plan, va porni instant datorită acestui fapt. Dacă o închizi complet, vei fi nevoit să aștepți să pornească din nou. Ideea este însă că nu ar trebui să închizi niciodată. Deși ocupă o parte din memoria RAM a aparatului, dacă pornești un program mai pretențios, aplicațiile vechi vor fi automat închise complet în funcție de necesități. Mai mult, memoria eliberată manual nu se reflectă într-o experiență de utilizare mai spectaculoasă.

În cazul în care vrei să personalizezi la un cu totul alt nivel comportamentul aplicațiilor care activează în fundal, o poți face din setări. De la notificări poți dezactiva mesajele pe care ți le oferă o aplicație. De la date mobile poți tăia accesul unui program la internetul mobil, iar la rubrica de intimitate îi poți restricționa accesul la diverse particularități care țin de localizare, contacte, poze și multe altele.

În același context, pe Android există mitul că ar trebui să folosești un manager de activități. În 2018, este mai inutil ca niciodată să-ți instalezi așa ceva. De asemenea, este inutil să închizi manual aplicațiile recente în fiecare oră sau la fiecare câteva minute. Singurul scenariu în care un astfel de gest este util și motivul pentru care a fost implementată acea funcție are legătură cu aplicațiile care se blochează sau nu se mai comportă cum ar trebui. Sau vrei, pur și simplu, să le dai un refresh, că nu afișează ce informații ai dori. Atunci este în regulă să oprești forțat un program pentru a-ți continua activitatea.

Formatez bateria unui telefon nou?

Mitul acesta a pornit într-o vreme în care, da, bateriile telefoanelor trebuia formatate. Vremea aceea a apus însă, iar în prezent nu mai e nevoie de așa ceva. Totuși, numărul celor care așteaptă să li se golească complet bateria pentru a reîncărca e încă mare. În timpul telefoanelor vechi și a bateriilor lor exista efectul memoriei. E un principiu care se aplică bateriilor nichel-cadmiu (NiCd), nu și bateriilor litiu-ion (LiIo) sau litiu-polimer (LiPo) care sunt folosite în prezent. Pe vremea bateriilor NiCd, dacă încărcai telefonul înainte de a fi descărcat complet, bateria își pierdea capacitatea de a se încărca la maximum data viitoare, pentru că-și „amintea” capacitatea mai mică de încărcare și o privea ca normă.

În cazul bateriilor moderne, întregul concept de prevenire a ciclurilor de încărcare sau de forțare a unui ciclu complet încărcare-descărcare este inutil. Tehnologia acumulatorilor a evoluat suficient de mult încât să-ți poți încărca telefonul în orice moment al zilei sau să-l lași în priză pe parcursul întregii nopți fără nici un fel de repercusiuni negative. Un acumulator de smartphone se uzează după doi-trei ani de utilizare intensă, dar procesul de uzură nu mai e dependent de ciclurile de încărcare.

Camera cu mulți megapixeli face poze mai bune?

Mitul megapixelilor se aplică și la camerele foto digitale tradiționale, dar în acest caz particular, insist pe telefoane. Este de domeniul fantasticului să mai crezi în 2018 că o cameră de 16 sau 20 de megapixeli generează rezultate mai bune în mai multe scenarii de utilizare decât o cameră de 12 megapixeli. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Apple îmbunătățește senzorii și sistemul optic de la un iPhone al altul, dar utilizează rezoluția de 12 megapixeli de la iPhone 6S lansat în septembrie 2015 și până la iPhone X, cel mai scump model al companiei.

La bază, numărul megapixelilor este doar un truc de marketing. Sună bine să lansezi un telefon a cărui cameră are cel mai mare număr de megapixeli. Un megapixel înseamnă un milion de pixeli, iar numărul total de megapixeli îți arată doar rezoluția finală a unei fotografii generată. Dacă vrei să printezi, firesc, ai nevoie de rezoluție bună. Pe internet însă, acolo unde cei mai mulți utilizatori își încarcă imaginile, chiar și patru megapixeli sunt încă buni. De exemplu, cea mai bună poză pe care o poți încărca pe Facebook tot are sub trei megapixeli. Rezoluția niciodată nu va ajuta în vreun fel calitatea.

Senzorii dintr-un telefon sunt foarte mici, iar dacă vin la pachet cu un număr mai mic de megapixeli s-ar putea să permită acumularea de mai multă lumină într-un timp mai scurt, iar fotografia finală să arate mai bine. În 2018, cu accesul facil la internet de la ora actuală, mai bine aruncă o privire pe un review, privește niște fotografii făcute cu un smartphone sau altul și abia după aia aruncă-te la o decizie de achiziție.

Pe Android sunt mai mulți viruși decât pe iPhone?

Conceptul tradițional de virus pe care îl întâlneam în urmă cu zece ani pe un PC cu Windows nu se aplică la telefoane mobile sau tablete. Niciodată nu s-a aplicat. Este imposibilă o infecție pe mobil care să-ți strice pozele sau clipurile și pe care să o propagi mai departe printr-un fișier trimis pe WhatsApp, de exemplu.

Există, într-adevăr, o problemă cu infecțiile de tip malware. Acestea te agresează cu reclame nedorite pe site-uri obișnuite sau, în cazuri extreme, ajung să-ți exploateze resursele hardware ale telefonului pentru minat diverse monede virtuale. Există însă o soluție incredibil de simplă pentru prevenirea unor astfel de infecții: nu folosi nicio aplicație în afara celor din Play Store, magazinul oficial al Google. Din fericire, compania care asigură dezvoltarea Android a reușit în ultimii doi ani să implementeze un sistem foarte bun de blocare a virușilor. Da, niciodată nu va ajunge la un procent de 100% performanță în acest domeniu. Dar asta e valabil pentru orice companie care activează în securitatea cibernetică. 100% e, în sine, un mit.

Ca să duci și mai departe securitatea pe Android, ignoră orice avertismente online conform cărora telefonul tău are varii infecții și trebuie curățat. Să nu crezi niciun mesaj dintr-o pagină web prin care ți se aduce la cunoștință că telefonul este lent și poate deveni sprinten printr-un program din afara magazinului virtual Google.

Realist, riscurile să-ți infectezi telefonul cu vreun fel de infecție devine posibil sau probabil doar dacă obișnuiești să-ți iei jocuri sau programe piratate de pe diverse site-uri dubioase. Ideal ar fi să intri în telefon la setări, să accesezi secțiunea securitate și să te asiguri că nu pot fi instalate programe din surse necunoscute. În teorie, telefoanele cu iOS sunt un pic mai sigure tocmai datorită acțiunilor Apple de-a face aproape imposibilă instalarea de programe din afara App Store.

Ca o notă de subsol, un mit tot mai șubred este că doar telefoanele scumpe sunt bune. Suntem la peste un deceniu după primul iPhone, care a dat startul telefonului modern, și piața a ajuns într-un extraordinar punct de democratizare. Componentele sunt mai ieftine și mai bune, iar producătorii, fie mici, fie mari, au acces la ce-i mai bun. Sigur, poate nu la fel de repede ca producătorii mari, pentru că aceia reușesc să obțină contracte preferențiale datorită volumului. Dincolo de asta, marja de preț 1.500 de lei îți asigură un smartphone bun. Altfel spus, „își face treaba”.

Articolul acesta a apărut inițial în revista PLAYTECH, numărul 1, iunie 2018.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele