Adevărul despre mașini electrice: câte sunt în România

Adevărul despre mașini electrice: câte sunt în România

Bucureștenii par să înțeleagă mai bine importanța mașinilor electrice pentru viitorul țării noastre. Din 2012 și până în prezent, câteva sute de mașini electrice au primit Cartea de Identitate a Autovehicului. Mai mult de jumătate dintre acestea se află în capitala României.

Potrivit datelor furnizate de RAR, din 2012 și până în prezent, 562 de mașini 100% electrice au primit cărți de identitate a autovehiculului (CIV) eliberate de Registrul Auto Român. Dintre acestea, 299 se află în București. În Capitală, cel mai prolific an a fost 2017 atunci când au fost înmatriculate 135 de automobile 100% electrice.

Vestul țării și Transilvania sunt două regiuni care stau extrem de bine la capitolul mașini electrice. La nivelul județului Timiș există 55 de mașini electrice, în Arad sunt 49 de unități, în Sibiu există 31 de unități, iar în Brașov circulă 28 de automobile 100% electrice.

Totuși, cifrele sunt infime dacă ne gândim că parcul auto naţional din România a ajuns, la finele anului 2017, la peste 7,635 milioane de unităţi.

Statul român încurajează achiziționarea automobilelor 100% electrice. Prin programul Rabla Plus, orice cumpărător al unei mașini electrice primește un bonus de 10.000 de euro fără să fie nevoit să caseze o mașină veche.

Totuși, ecotichetul nu trebuie să fie mai mare de 50% din prețul de comercializare, pentru cumpărarea unui autovehicul nou 100% electric. Valoarea ecotichetului va fi scăzută direct din prețul de achiziție al mașinii electrice noi. Banii din Rabla plus nu vor ajunge efectiv în mâinile solicitanților.

Ca o comparație, la nivel european, în anul 2017, s-au vândut aproximativ 200.000 de automobile electice (aici intră atât mașinile 100% electrice cât și hybrid). Cele mai vândute modele în Europa sunt Tesla Model 3, Renault Zoe, Nissan Leaf, VW Golf electric sau BMW i3.

Impresii despre viața cu o mașină electrică poți citi pe PLAYTECH. „Odată ce te-ai urcat în mașină simți că ești cumva privilegiat și încerci o tehnologie nouă (un gadget nou?). Firesc, nu auzi nimic. Mașina pornește de pe loc fără zgomot, aproape alunecă pe străzi ca o sanie bine lustruită pe niște dealuri cu zăpadă.”

Sursa: StartupCafe
Etichete: