05 iun. 2018 | 16:45

Unde începe, de fapt, spațiul cosmic

ACTUALITATE
Unde începe, de fapt, spațiul cosmic

Te-ai gândit vreodată unde se începe spațiul cosmic sau care este marginea acestuia? Poate că la prima vedere pare o întrebare simplă, însă ea încă le dă bătăi de cap oamenilor de știință care au păreri împărțite.

S-ar putea să te aștepți ca spațiul să înceapă acolo unde atmosfera se termină. Dar, după cum s-a dovedit de-a lungul timpului, nimeni nu poate să spună exact unde este acest punct.

Majoritatea oamenilor de știință plasează acest punct „mai aproape de casă”, în limitele atmosferei.

Linia Kármán – 100 de km deasupra Pământului

Cea mai larg acceptată definiție a „marginii spațiului” spune că aceasta se află la 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Această altitudine este cunoscută sub denumirea de linia Kármán, numită după fizicianul și inginerul maghiar Theodore von Kármán. El a stabilit că aeronavele nu mai funcționează la acea altitudine.

Linia Kármán este acceptată și de Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Aceștia cred că industria spațială comercială folosește linia ca obiectiv pentru zborurile lor turistice. De exemplu, „Blue Origin” a lui Jeff Bezos a lansat recent un test al capsulei New Shepard la 110 km, iar Virgin Galactic a lui Sir Richard Branson promite să ducă călătorii de la bordul SpaceShipTwo la peste 100 de km.

Cercetători de la Universitatea Calgary – 118 km distanță de Pământ

O altă definiție legată de marginea spațiului a fost stabilită în 2009. Cercetători de la Universitatea Calgary au susținut atunci că marginea spațiului cosmic se află la 118 kilometri distanță față de Pământ. Ei spun că aceasta este o delimitare mai corectă, deoarece sub linie ionii se mișcă mai calm, iar deasupra ei aceștia se deplasează mai repede, ceea ce indică diferența dintre atmosferă și spațiu.

Bineînțeles, și această teorie este una destul de vagă, deoarece oamenii de știință nu știu exact nici măcar unde se termină atmosfera. Pur și simplu, aceasta devine din ce în ce mai subțire, până când dispare.

Pe lângă aceste teorii, mai există și cazul Stației Spațiale Internaționale (SSI), care este cu siguranță în spațiu. Ea orbitează la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, mult peste linia Kármán și cea trasată de Universitatea Calgary.

Faptul că astronauții se confruntă aici cu microgravitația, ar trebui să fie o dovadă clară că SSI se află peste marginea spațiului, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Stația- care stă în termosferă – se află într-un declin constat către Pământ și este afectată de gravitația și atmosfera planetei noastre. Aceasta are nevoie de stimulente regulate pentru a-și menține altitudinea.

„Fiecare definiție depinde de procesele atmosferice pe care le luați în calcul atunci când puneți problema”, a declarat  Dr. Terry D. Oswalt, de la Embry-Riddle Aeronautical University. „De exemplu, dacă locul în care un avion nu mai poate zbura este important, atunci acela va influența definiția ta despre marginea spațiului.

Asta înseamnă că marginea spațiului cosmic este mai puțin o barieră propriu-zisă și mai mult o țintă în mișcare, care se schimbă odată cu realizările efectuate în industria spațială.