Misterioasele semnale radio din spațiu care le dau bătăi de cap cercetătorilor

Misterioasele semnale radio din spațiu care le dau bătăi de cap cercetătorilor

În căutarea vieții extraterestre, o echipă de cercetătorii a descoperit niște semnale radio extrem de puternice care provin din spațiul cosmic și care le dau mari bătăi de cap.

Proiectul „Breakthrough Listen” a descoperit semnalele radio numite Fast Radio Burst (FRB) în timp ce analizau cerul din Australia – ca parte a uneia din celei mai mari căutări ale vieții extraterestre din Calea Lactee și din jurul stelelor.

Cercetătorul Danny Prince a spus că a fost entuziasmat când a fost descoperită izbucnirea semnalelor de la miliarde de ani distanță, dar este puțin probabil ca extratereștrii să fie în spatele lor.

Undele radio au fost detectate pentru prima dată în 2001 de telescopul Radio CSIRO Parkes. O „explozie” de acest gen durează aproximativ o milisecundă și sună ca o ambulanță care se grăbește să ajungă la destinație.

Cercetătorii susțin că până acum undele au fost auzite de 18 ori și au fost un adevărat puzzle pentru oamenii de știință din momentul în care au fost detectate pentru prima dată. Aceștia nu știu de unde vin sau cum ar putea fi declanșate.

De-a lungul timpului, au existat multe speculații pe această temă, iar oamenii de știință au presupus că undele vin de la o stea uriașă, găuri negre sau chiar extratereștrii.

Repetarea „exploziilor” le-a permis oamenilor de știință măcar să localizeze poziția de pe cer. Se pare că undele provin dintr-o galaxie mică aflată la peste trei miliarde de ani lumină distanță.

Această explicație i se aplică doar FBR 121102, care a fost descoperit cu ajutorul unui telescop radio cu mai multe antene, operat de US National Science Foundation.

Dr. Shriharsh Tendulkar, membru al echipei McGill University din Montreal, Canada a declarat că înainte de a cunoaște distanța față de orice FBR, mai multe ipoteze susțineau că semnalele radio veneau din interiorul sau din apropierea galaxiei Calea Lactee. „Acum am exclus aceste explicații, cel puțin pentru acest FBR”, a declarat el.

Citește și:
Sursa: ABC