27 nov. 2018 | 11:02

Mănușile electronice care le-ar putea aduce roboților dexteritatea umană

ACTUALITATE
Mănușile electronice care le-ar putea aduce roboților dexteritatea umană

Industria roboticii evoluează într-un ritm alert, însă o problemă cu care inginerii încă se confruntă este redarea dexterității cel puțin asemănătoare cu cea a oamenilor.

O lucrare descrisă în jurnalul „Science Robotics” aduce o posibilă soluție pentru acest impediment. Inginerii au dezvoltat o mănușă electronică ce conține senzori care le-ar putea da roboților dexteritatea pe care oamenii o consideră o normalitate. Cercetarea susține că senzorii funcționează suficient de bine încât îi permit unei mâini robotice să atingă fructe mici, cum ar fi zmeura sau afinele sau să țină o minge de ping-pong fără să le distrugă.

„Această tehnologie deschide o cale care într-o bună zi le-ar putea da roboților o parte din abilitățile senzoriale pe care pielea umană le are”, a declarat Zhenan Bao, coautorul studiului și inginer chimist la Universitatea Stanford.

Cercetătorii au mai precizat că senzorii din vârful degetelor mănușilor măsoară simultan intensitatea și direcția presiunii, două calități esențiale pentru obținerea dexterității manuale. Tehnologia trebuie încă perfecționată de cercetători pentru a controla automat acești senzori, însă când acest lucru se va întâmpla, roboții care vor purta mănușa vor putea chiar să țină un ou între degetul mare și arătător, fără să-l zdrobească sau să-l scape.

Mănușile electronice imită felul în care straturile de piele umană lucrează împreună pentru a da mâinilor sensibilitatea extraordinară. Stratu nostru exterior de piele are „senzori” pentru a detecta presiunea, căldura și alți stimuli. Acești senzori lucrează împreună cu un substrat de piele numit spinos, un „teren” microscopic denivelat de dealuri și văi – aspect critic, deoarece atunci când degetul atinge un obiect, stratul exterior al pielii se apropie de cel spinos. Presiunea mai intensă forțează pielea exterioară în structurile substratului spinos, declanșând senzații de atingere mai intense.

Pe lângă detectarea intensității presiunii, stratul spinos ajută la dezvăluirea direcției. Senzorii dezvoltați de cercetători imită acest mecanism uman, de unde și eficacitatea lor.