28 feb. 2018 | 18:35

UE și NATO se vor extinde cu o țară surpriză din Europa

ACTUALITATE
UE și NATO se vor extinde cu o țară surpriză din Europa

Macedonia și Grecia se află într-un conflict care ține deja de decenii. 2018 ar putea fi anul în care cele două și-ar putea rezolva divergențele care țin de numele țării Macedonia.

Grecia și Macedonia se află în contradicții de la începutul anilor 1990. Asta pentru că vecinul Greciei nu ar avea dreptul să se numească Macedonia, după cum susțin politicienii de la Atena, pentru că ar implica o pretenție teritorială asupra unei regiuni din nordul Greciei, numită la fel.

În mod oficial, statul tânăr este cunoscut sub numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). Statul a prezentat patru opțiuni pentru soluționarea disputei cu Grecia, după cum a declarat Zoran Zaev, premierul țării.

„Sugestiile sunt: Republica Macedonia de Nord, Republica Macedonia Superioară, Republica Macedonia Vardar și Republica Macedonia (Skopje)”, a declarat premierul țării. În plus, Zaev a lăsat să se înțeleagă că nu e neapărat o nevoie reală de a schimba Constituția, lucru pe care Grecia l-a solicitat în ultimele luni.

Astfel, Macedonia și vecinul său sudic au convenit să intensifice negocierile în acest an pentru a rezolva dezacordul care îngreunează eforturile politicienilor de la Skopje de a se alătura NATO și Uniunii Europene.

Atena, ca toți membrii ambelor organizații, are un drept de veto asupra admiterilor. Capitala obiectează asupra utilizării numelui de Macedonia, de către fosta republică iugoslavă, argumentând că, împreună cu articolele din Constituția lui Skopje, ar putea implica revendicări teritoriale asupra regiunii sale de nord cu același nume.

Statul speră că problema va putea fi rezolvată la timp pentru reuniunea UE, din iunie. Zaev speră că el și Alexis Tsipras, prim-ministrul grec de stânga, vor găsi un compromis și înaintea unui summit NATO de la Bruxelles, din 11-12 iulie.

Țara propune o calificare geografică prin care să asigure o diferențiere clară între cele două denumiri. Astfel,dacă Atena și Skopje ajung la o înțelegere, liderii UE sunt așteptați la summitul de la Bruxelles în perioada 28-29 iunie pentru a stabili o dată pentru lansarea oficială a discuțiilor de aderare a Macedoniei. Două săptămâni mai târziu, NATO ar pune țara pe lista aderării.