Loțiunea ta de plajă distruge apele cât timp tu vrei bronzul acela bun

Loțiunea ta de plajă distruge apele cât timp tu vrei bronzul acela bun

Deși pe tine te ajută să nu te îmbolnăvești de cancer de piele, loțiunea de plajă distruge încet și sigur fauna marină, de la corali și pâmă la pești.

Înainte să îți cumperi loțiune de plajă, mai bine ai verifica lista de ingrediente. Dacă observi că printre ele se numără oxibenzona sau octinoxatul, e mai bine să le eviți. Aceste chimicale pornesc un proces de feminizare a peștilor masculi adulți. Mai mult, sunt o amenințare și pentru alte creaturi marine, precum creveții și coralii. Sănătatea coralilor poate fi profund înrăutățită, iar viața lor poate fi scurtată dramatic din cauza acestor chimicale.

Senatul statului Hawaii vrea deja să interzică loțiunile de plajă care conțin aceste chimicale până în 2021. Studiile arată că oxibenzona și octinoxatul cauzează dezechilibre hormonale vietăților marine, care duc la nenumărate boli de reproducere.

Dacă vrei să eviți loțiunile de plajă care pun în pericol fauna marină, poți lua în considerare loțiunile pe bază de minerale. Ele au în compoziție ingrediente precum zincul și aluminiul. Oferă o barieră fizică între corpul tău și razele solare, dar au un dezavantaj – îți pot face pielea destul de albă. „Sunt ca niște particule mici metalice pe care le pui deasupra pielii”, a explicat dermatologul Kathleen Suozzi de la Yale School of Medicine. „De obicei le recomand pacienților mei, pentru că riscul de a irita pielea este mult mai mic, și primești protecție pentru un spectru larg”.

Totuși, nici loțiunile minerale nu sunt complet sigure pentru viața marină. Cercetătorii spun că nanoparticulele de oxid de zinc ar putea fi dăunătoare pentru viețuitoarele din ape.

Substanțele din loțiunile de plajă nu sunt singura amenințare care plutește deasupra faunei marine. Experții cred că, în câteva decenii, coralii ar putea dispărea de tot, pe măsură ce apa oceanelor devine mai caldă și mai acidă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: