Primul prototip de lift spațial va fi testat de japonezi
Lansările rachetelor sunt dificile. Sunt scumpe, necesită o cantitate imensă de combustibil, iar emisiile lor împing poluarea în atmosferă. Un concept care pare rupt din filmele science fiction ar putea rezolva toate aceste probleme.
Pe data de 11 septembrie, câțiva ingineri japonezi se pregătesc să testeze un prototip de lift care să facă legătura dintre Pământ și spațiu. Echipa provine de la Facultatea de Inginerie, Universitatea din Shizuoka și va trimite un model de lift în miniatură pe orbita Pământului: doi sateliți cubici, conectați cu un cablu de oțel de 10 metri.
O cutie motorizată va călători înainte și înapoi, de-a lungul cablului, între cei doi sateliți, în timp ce camerele acestora vor monitoriza progresul.
„Va fi primul experiment din lume care va testa mișcarea liftului în spațiu”, a declarat un purtător de cuvânt al universității.
Inginerii visează la un ascensor spațial de peste 100 de ani, încă de când cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky a venit cu ideea după ce a văzut Turnul Eiffel în 1895. Tehnologia și-a făcut apariția de mai multe ori în lumea științei, dar provocările tehnice imense, necesare implementării liftului, au făcut ca nimeni să nu ducă treaba la bun sfârșit.
Pentru început, ar trebui să fie construit dintr-un material suficient de ușor încât să nu se prăbușească din cauza propriei greutăți. În același timp, materialul trebuie să fie suficient de puternic încât să reziste tensiunii induse de forța centrifugă, forțelor gravitaționale ale Pământului, Lunii și Soarelui, dar și stresului indus de condițiile atmosferice ale Pământului, cum ar fi vânturile puternice.
Compania de construcții Obayashi Corp. care lucrează cu Universitatea Shizuoka a anunțat anterior că speră să pună în funcțiune un lift spațial până în 2050. Acesta ar include o stație spațială geostaționară, la o altitudine de 35.000 de kilometri, cu legătură către Oceanul Pacific.
Cu toate că crearea materialului este o mare provocare, inginerii japonezi sunt optimiști și cred că acesta ar putea apărea undeva în următorii 30 de ani. Iar când momentul va veni, datele acestei testării vor fi neprețuite.