Originea uneia dintre cele mai vechi și stigmatizate boli din istorie
Lepra este una dintre cel mai vechi și stigmatizate boli din istoria omenirii. Un studiu susține că boala își are originile mai mult în Europa decât în Asia și ar fi fost adusă în Marea Britanie cu mai mult de 1000 de ani în urmă.
Boala a fost predominantă în Europa până în secolul al XVI-lea și încă este prezentă în unele regiuni, având în vedere că anual sunt raportate peste 200.000 de cazuri.
Bacteria Mycobacterium leprae este cauza principală a bolii. Cercetările anterioare au arătat că aceasta este împărțită în mai multe tulpini, dintre care doar două au fost prezente în Europa medievală.
Studiul actual a fost realizat de o echipă internațională de colaboratori și a arătat că există o mai mare diversitate în ceea ce privește tulpinile de lepră care au circulat în Europa medievală.
Constatarea a fost făcută pe baza a 10 genomuri vechi din bacteria Mycobacterium leprae și complică ipotezele anterioare legate de originea și răspândirea bolii. De asemenea, cercetarea include și cel mai vechi genom al bacteriei, din Marea Britanie a anilor 400 după Hristos.
Studiul a examinat aproximativ 90 de persoane cu deformări scheletice caracteristice leprei din întreaga Europă. Din aceste mostre, găsite între 400 și 1400 d.Hr, au fost reconstruite cele 10 genomuri.
Genomurile prezintă toate tulpinile cunoscute, inclusiv cele care astăzi sunt asociate cu diferite locații din întreaga lume, inclusiv Asia, Africa și America.
Johannes Krause, autorul studiului, a declarat că toate tulpinile cunoscute de lepră sunt prezente în Europa, iar asta sugerează că boala ar fi putut fi deja răspândită pe întreg teritoriul Asiei și al Europei în antichitate.
În interiorul celui mai vechi genom, cercetătorii au identificat o tulpină care este identică cu cea a veverițelor roșii, iar asta susține ipoteza că veverițele și comerțul cu blană a fost un factor important în răspândirea bolii în perioada medievală.