Lenovo Yoga C630 are procesor de telefon și autonomie de invidiat

Lenovo Yoga C630 are procesor de telefon și autonomie de invidiat

Când am auzit pentru prima oară de Windows on Snapdragon, conceptul părea un mit neancorat în realitate. Lenovo Yoga C630 este însă un astfel de sistem cu Windows 10 și un SoC Snapdragon 850 pe arhitectură ARM.

Cred că peste 99% dintre notebook-urile și desktopurile din piață sunt construite în jurul unui procesor al celor de la Intel sau AMD. Cu pași cât se poate de mici însă, situația pare să se schimbe. În contextul în care smartphone-urile de top confirmă performanța surprinzătoare a procesoarelor pe arhitectură ARM pentru mobil, nu ar trebui să vină ca o surpriză prezența acelorași SoC-uri în notebook-uri.

Există zvonuri de câțiva ani legate de tranziția portabileleor Apple la ARM de la x86. HP și ASUS au lansat deja câteva laptopuri cu procesoare ARM de la Qualcomm. Având în vedere că Microsoft a colaborat cu Qualcomm pentru optimizarea unei versiuni de Windows pentru noua platformă, este puțin probabil să vedem prea curând portabile ARM cu altceva decât cu Snapdragon.

Trecând peste detaliile de fond, la IFA 2018, cei de la Lenovo au intrat și ei în aceeași horă prin lansarea primului portabil WOS – Windows on Snapdragon. Cu numele complet Lenovo Yoga C630, acesta este un hibrid cât se poate de interesant, în spiritul celorlalte notebook-uri Yoga din anii trecuți.

La interior, micuțul din imaginea de mai sus ascunde un Snapdrago 850 de la Qualcomm de ultimă generație. Configurația este completată de un panou Full HD IPS de 13,3 inci, până la 8GB RAM și un spațiu de stocare de 256GB. Pentru partea de date, un modem 4G LTE Snapdragon X20 este de asemenea inclus în ecuație, pentru situația în care îți instalezi o cartelă SIM în laptop. Un cititor de amprente este de asemenea prezent.

Partea cea mai spectaculoasă cu care vine la pachet un astfel de sistem și motivul principal al existenței sale este derivat din autonomia de 25 de ore pentru redare de conținut video. Deși nu este exclus să vedem un laptop cu Intel vreodată care să ofere o performanță similară, este puțin probabil.