10 aug. 2018 | 10:35

Legea pensiilor: cum crede PSD că încurajează natalitatea

Generalist
Legea pensiilor: cum crede PSD că încurajează natalitatea

Legea pensiilor propusă de PSD aduce, într-adevăr, câteva clarificări în cadrul sistemului de pensii de stat, iar noile reglementări ar trebui să contribuie la creșterea natalității.

Pentru început, trebuie să știi că vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și la 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Femeile primesc, însă, un regim special de pensionare, dacă au născut cel puțin 3 copii, dar nu se menționează nimic despre femeile care adoptă cel puțin 3 copii și îi cresc până la vârsta de 16 ani. Poate că nu (mai) sunt atât de frecvente astfel de cazuri, dar ele există și ar trebui și acestea menționate.

Prin urmare, femeile care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și au născut 3 copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani,  vor beneficia de o reducere a limitei maxime de vârstă la care pot ieși la pensie.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 (pe care o vezi afișată mai jos, n.r.). (2) La reducerea prevăzută la alin. (1) se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil”, scrie în legea pensiilor propusă de social-democrați.

Vârsta de pensionare crește în funcție de anul și de luna nașterii, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Prin urmare, ca un exemplu, femeile care s-au născut în luna octombrie 1966, vor ieși la pensie în luna septembrie 2029, la vârsta de 62 de ani și 11 luni, după un stagiu de cotizare de 34 de ani și 10 luni.

În ceea ce-i privește pe bărbați, nu contează dacă au fost sau nu părinți, dar restul regulilor se aplică la fel, numai că, amintesc, vârsta maximă de pensionare este de 65 de ani. Anexa 5 atașată noii Legi a pensiilor este incompletă în cazul bărbaților, pentru că tabelul se încheie la data nașterii martie 1950.

Cei care s-au născut mai târziu, trebuie să-și calculeze singuri vârsta de pensionare, în funcție de noua metodă de calcul prevăzută de noua lege.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor pe 9 august și va rămâne așa până pe 9 septembrie, când va trece spre procedura parlamentară.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii este publicat pe site-ul Ministerului Muncii, în variantă integrală, iar anexa 5 cu tabelul vârstelor de pensionare o găsești aici.