Laserele care transmit date codate pot revoluționa securitatea informatică
Câțiva cercetători au dezvoltat un laser organic, flexibil și ultra-subțire, bazat pe membrane, care poate captura un fascicul de fotoni în timp ce este încorporat într-o lentilă de contact.
Echipamentul laser folosește un polimer semiconductor care este excitat de expunerea la lumină – în acest caz, de lumina albastră – și emite ulterior o bandă îngustă de lumină în spectrul vizual, care poate fi reglată să transporte informații codificare binar. În esență, este versiunea vizuală a unui cod de bare.
În ultimii ani, inginerii au revoluționat domeniul optoelectronicii – dispozitive electronice care manipulează lumina – prin adoptarea polimerilor organici ca semiconductori. Cu toate acestea, laserele organice, care au potențialul de a conduce noi tehnologii de comunicații de date și dispozitive de detectare chimică, au fost restricționate de necesitatea unui material rigid de susținere.
Fizicienii de la Universitatea St. Andrews au inventat un nou proces în care polimerul semiconductor organic și grila de difracție sunt imprimate în configurația corectă pe o bucată de sticlă.
În speranța de a demonstra funcționalitatea și versatilitatea laserelor cu membrană descoperită, autorii au ales două dintre cele mai interesante aplicații: autocolante de siguranță pentru bancnote și etichete de identificare care pot fi purtate.
200 de zile după ce a introdus un autocolant cu laser pe porțiunea transparentă a unei bancnote de 5 lire sterline, semnătura de securitate corectă era încă transmisă ca răspuns la lumină. Laserele au fost proiectate pe membrană ca să fie folosite ca etichete de securitate de tip „cod de bare” pe bancnote contrafăcute.
În celălalt experiment, un laser cu membrană din interiorul unei lentile de contact a fost testat într-un ochi de vacă. Expunerea la niveluri de lumină albastră, care ar fi tolerabilă pentru o persoană vie, a determinat emiterea unui fascicul laser verde pe un ecran de 50 de centimetri.
Acest succes demonstrează că laserele organice purtătoare pot fi utilizate pentru a completa sistemele biometrice existente în scanarea irisului în viitor.