02 ian. 2018 | 12:00

Dacă jocurile video îți afectează mintea, abia acum încep să fie cercetate serios

ACTUALITATE
Dacă jocurile video îți afectează mintea, abia acum încep să fie cercetate serios

2018 va fi un an al proiectelor destinate sănătății oamenilor, în special celei mintale, iar, de această dată, atenția Organizației Mondiale a Sănătății este îndreptată spre jocurile video.

Jocurile video sunt parte a secolului XXI și au captivat oameni, de la cei mai mici la cei mai mari. Asta n-ar fi neapărat o problemă dacă oamenii n-ar face abuz de ele, pentru că Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția, spunând că este o problemă a sănătății mintale. Jocurile video pot înlocui cu succes doza zilnică de divertisment. În plus, îți pun atenția, gândirea logică sau analitică la treabă și îți dezvoltă, cât de cât, partea strategică.

Dacă există atâtea lucruri bune legate de jocurile video, de ce sunt catalogate ca fiind o problemă a sănătății mintale?

Problema intervine atunci când faci din jocurile video un stil de viață, iar ele îți afectează semnificativ viața personală, familială, socială, educațională sau profesională. Această tulburare nu apare atunci când joci un joc azi și apoi săptămâna viitoare. Ea își face simțită prezența atunci când faci din ele o prioritate, în măsură ce un simplu joc înlocuiește alte activități pentru care te-ai angajat să le faci.

Proiectul Clasificării Internaționale a Bolilor OMS 2018  are în vedere această problemă, dar nu se știe încă sigur dacă va fi într-adevăr trecută pe lista cu priorități ale anului. Proiectul susține că acest comportament începe să devină evident după o perioadă de cel puțin 12 luni, iar abia atunci diagnosticul poate fi atribuit.

În orice caz, această problemă este de luat în calcul, mai ales în cazul adolescenților, care preferă lumea virtuală, plină de violență, în locul celei reale. Dacă Organizația Mondială a Sănătății va începe demersuri în acest sens, poate mai mulți oameni vor lua în serios această problemă.