29 aug. 2018 | 11:35

De ce jocurile video ”antice” ne atrag atât de mult

ACTUALITATE
De ce jocurile video ”antice” ne atrag atât de mult

Jocurile video au ajuns la o calitate grafică incredibilă, dar pe mulți reușesc să ne atragă titlurile retro, unde grafica e probabil unul dintre ultimele aspecte relevante.

Jocuri din anii ’70 și chiar ’80 reușesc să fie, în continuare, extrem de populare. Chiar și companiile și-au dat seama de asta și încearcă să profite: Nintendo închide site-uri care găzduiau titluri vechi și are de gând să le relanseze pe o nouă platformă.

Jocurile video retro nu sunt doar un mod de a deveni melancolic, atunci când te plictisești. Vârsta medie a gamerului american, spre exemplu, e de 34 de ani, iar multe jocuri retro sunt prezente de mai bine de 20 de ani pe piață. Astfel, Generația X pare că s-ar putea întoarce la jocurile copilăriei.

Mai multe cercetări psihologice sugerează că nostalgia jocurilor video îi poate ajuta pe oameni să se apropie mai mult de propriul trecut, de prieteni, de familie și chiar de ei înșiși.

Pe internet, oamenii dezbat cu ardoare subiectul nostalgiei cauzate de jocurile video. Relația dezvoltată de jucători cu personaje ca Mario sau Sonic poate juca un rol important în evocarea nostalgiei. Asta se întâmplă deoarece jucătorii construiesc relații sociale complexe cu personajele pe care le controlează.

Cei de la Inverse au realizat o mică cercetare, cu 582 de participanți, care au fost rugați să răspundă unui chestionar cu privire la percepția oamenilor asupra diverselor experiențe de joc. Participanții trebuiau să scrie unul dintre următoarele patru eseuri: despre experiențe de joc recente, trecute, despre jocuri jucate de unul singur sau cu prietenii.

Așa cum era de așteptat, cei care au scris despre experiențe de joc trecute au experimentat niveluri de nostalgie mai ridicate decât cei care scriau despre cele recente. Aceste eseuri conțineau și idei despre provocări și despre bucuria jocului și uneori, făceau trimiteri și la alte amintiri din copilăria autorilor.

Studiul are și câteva limitări: participanții nu au putut juca jocurile copilăriei, așa că nu e clar dacă amintirile nostalgice ar fi aceleași dacă ar fi jucat recent jocul.

Cercetările psihologice în domeniul nostalgiei jocurilor video sunt încă recente și puține. Totuși, rezultatele de până acum arată că jocurile pot provoca nostalgie și că aceasta poate fi terapeutică. Pe măsură ce noi generații de gameri se vor maturiza și vor îmbătrâni, vom avea posibilitatea de a examina mai bine experiențele pe care fiecare le-a avut cu jocurile preferate.