12 iul. 2018 | 14:11

Jocul făcut de Bill Gates despre care Apple a zis că e stupid

ACTUALITATE
Jocul făcut de Bill Gates despre care Apple a zis că e stupid

Bill Gates a făcut multe lucruri bune la viața lui, dar realizarea de jocuri video nu a fost și nici nu este punctul lui forte. În 1980, tânărul Bill Gates a convins IBM că startup-ul său, Microsoft, este perfect pentru realizarea sistemului de operare al noilor calculatoare IBM.

Toate bune și frumoase, dar problema era că Bill Gates nu avea niciun sistem de operare așa că Gates a cumpărat unul de la un startup care lucra la un sistem numit 86-DOS. Miliardarul a redenumit software-ul în PC DOS și l-a vândut IBM-ului pentru 430.000 de dolari.

IBM voia ca Microsoft să le ofere și o versiune de BASIC, limbaj de programare pentru începători, împreună cu câteva jocuri pentru a le arăta clienților. Ideea lui Gates: DONKEY.BAS, un joculeț unde jucătorul trebuie să evite cu mașina niște măgari aflați în drum. Așa a apărut și primul joc video din istorie pentru PC.

„Eram cu Neil Konzen într-o cameră mică cu un PC IBM la patru dimineața și ne gândeam ce să facem. IBM ne-a spus că trebuie să lucrăm într-o cameră cu încuietoare și noi aveam doar o mică debara care se putea încuia așa că am lucrat acolo într-o căldură îngrozitoare. La vremea aceea a fost foarte incitant jocul”, a spus Gates despre experiența creării primul joc video pentru PC.

Andy Hertzfeld, un angajat al Apple, își aduce aminte, când echipa care lucra la Macintosh a văzut primele PC-uri IBM și suita de jocuri cu care a venit, a zis că DONKEY.BAS că este cel mai stânjenitor joc creat vreodată, menționând că „ideea jocului era la fel de grosolană ca grafica acestuia”.

El a mai declarat că a fost surprins că Bill Gates și Neil Konzen au avut curajul să se semneze pe un astfel de joc. Bill Gates nu pare să fi fost afectat de aceste comentarii deoarece în 2001, Microsoft a refăcut jocul într-un mediu 3D și l-a numit DONKEY.NET.

Dacă ești curios să vezi jocul creat de Bill Gates în 1980 îl poți încerca aici.