Șeful eMAG intră în acționariatul PC Garage. Ce se schimbă după decizia asta

Șeful eMAG intră în acționariatul PC Garage. Ce se schimbă după decizia asta
13:30 10.12.2018

Iulian Stanciu este sinonim cu eMAG, însă de acum numele lui va fi asociat tot mai des și cu retailerul PC Garage.

Iulian Stanciu, acționar și CEO al eMAG, a intrat oficial în acționariatul PC Garage prin preluarea a 4,7% din acțiunile retailerului de de produse IT și electronice.

Grupul sud-african Naspers deține majoritatea acțiunilor la eMAG și deținea și toate acțiunile PC Garage. Acum, cota de participație scade la 95,2%.

Dante International, compania care operează eMAG, este deținută de MIH B2C Holdings BV (Olanda) – 79,9% și de Iulian Stanciu 20%.

Acesta este o mișcare interesantă din partea lui Iulian Stanciu, deoarece astfel prea acțiuni la unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT din țară. Compania PC Garage a fost înființată în 2005 de Gabriel Vasile, apoi a fost preluată de Marius Ghenea în 2009.

În aprilie 2016, Ghenea a vândut compania către Dante International fără a fi menționată suma de achiziție. Principalul motiv, anunțat de Iulian Stanciu, pentru preluarea PC Garage de către eMAG este interesul pentru gaming tot mai ridicat al clienților.

În 2017, PC Garage a avut o cifră de afaceri de 261 milioane de lei (+21,9%), în timp ce profitul net a crescut de aproape patru ori, de la 823.438 de lei la 2,3 milioane de lei.

Magazinul online eMAG a fost fondat în urmă cu 17 ani, iar valoarea companiei a crescut de opt ori din 2011 când 70% din acțiuni au fost preluat de grupul Naspers. În acest moment, eMAG are o valoare de 4,3 miliarde de lei, adică de 1 miliard de dolari, ceea ce îi conferă statutul de unicorn.

eMAG a atins acest prag după ce Naspers a plătit o primă de emisiune de 28,2 mil. lei la o majorare a capitalului social cu 8.560 de lei, de la 1,290 mil. lei la 1,299 mil. lei, conform unui document publicat recent în Monitorul Oficial.

Astfel, eMAG a devenit al doilea unicorn din România, după ce startup-ul UiPath a izbutit asta tot în decursul acestui an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI