Șeful eMAG intră în acționariatul PC Garage. Ce se schimbă după decizia asta

Șeful eMAG intră în acționariatul PC Garage. Ce se schimbă după decizia asta

Iulian Stanciu este sinonim cu eMAG, însă de acum numele lui va fi asociat tot mai des și cu retailerul PC Garage.

Iulian Stanciu, acționar și CEO al eMAG, a intrat oficial în acționariatul PC Garage prin preluarea a 4,7% din acțiunile retailerului de de produse IT și electronice.

Grupul sud-african Naspers deține majoritatea acțiunilor la eMAG și deținea și toate acțiunile PC Garage. Acum, cota de participație scade la 95,2%.

Dante International, compania care operează eMAG, este deținută de MIH B2C Holdings BV (Olanda) – 79,9% și de Iulian Stanciu 20%.

Acesta este o mișcare interesantă din partea lui Iulian Stanciu, deoarece astfel prea acțiuni la unul dintre cele mai mari magazine online de produse IT din țară. Compania PC Garage a fost înființată în 2005 de Gabriel Vasile, apoi a fost preluată de Marius Ghenea în 2009.

În aprilie 2016, Ghenea a vândut compania către Dante International fără a fi menționată suma de achiziție. Principalul motiv, anunțat de Iulian Stanciu, pentru preluarea PC Garage de către eMAG este interesul pentru gaming tot mai ridicat al clienților.

În 2017, PC Garage a avut o cifră de afaceri de 261 milioane de lei (+21,9%), în timp ce profitul net a crescut de aproape patru ori, de la 823.438 de lei la 2,3 milioane de lei.

Magazinul online eMAG a fost fondat în urmă cu 17 ani, iar valoarea companiei a crescut de opt ori din 2011 când 70% din acțiuni au fost preluat de grupul Naspers. În acest moment, eMAG are o valoare de 4,3 miliarde de lei, adică de 1 miliard de dolari, ceea ce îi conferă statutul de unicorn.

eMAG a atins acest prag după ce Naspers a plătit o primă de emisiune de 28,2 mil. lei la o majorare a capitalului social cu 8.560 de lei, de la 1,290 mil. lei la 1,299 mil. lei, conform unui document publicat recent în Monitorul Oficial.

Astfel, eMAG a devenit al doilea unicorn din România, după ce startup-ul UiPath a izbutit asta tot în decursul acestui an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: