Localitățile din România care pot primi internet gratis de la UE

Localitățile din România care pot primi internet gratis de la UE

Programul WiFi4EU devine accesibil pentru localitățile din România care vor să instaleze puncte de acces la internet wireless gratuit.

Prima etapă din cadrul programului WiFi4EU este destinată pentru 1.183 de localități europene, iar acestea vor primi bonuri valorice cu ajutorul cărora pot pune la punct infrastructura pentru internet wireless gratuit. Fiecare bon valoric are valoarea de 15.000 de euro, iar fiecare localitate selectată va primi între 15 și 95 de bonuri valorice; asta se traduce într-un sprijin financiar cuprins între 225.000 de euro și 1.425.000 de euro.

Lista completă a localităților din România care au posibilitatea de a se înscrie în acest program poate fi consultată aici. Ca să poată accesa aceste fonduri, localitățile trebuie să fie înscrise în portalul dedicat acestui program. În doar o lună de la lansare, mai bine de 17.000 de localități s-au înscris în acest program, iar Comisia Europeană spune că bonurile valorice sunt acordate pe clasicul principiu al primului venit, primului servit.

Rețelele de internet wireless create prin intermediul platformei WiFi4Eu nu vor avea publicitate și vor fi gratuite pentru cel puțin 3 ani de la lansare și nici nu vor colecta date personale ale utilizatorilor. De asemenea, pentru a fi eligibile, proiectele nu trebuie să se suprapună cu alte oferte gratuite din aceeași zonă.

UE oferă 120 de milioane de euro până în 2020 pentru finanțarea acestui proiect. În total, aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre ale Uniunii vor putea beneficia de aceste fonduri. În plus, și localități din Norvegia și din Islanda vor putea accesa aceste fonduri.

Deși există neșansa ca localitățile să nu primească finanțare în cadrul primei etape a proiectului, acestea vor avea alte patru șanse de a încerca să acceseze fondurile pentru internet wireless gratuit.

Citește și:
Sursa: profit.ro