Cum distruge Europa internetul, pentru că și-a lăsat pensionarii să dea legi
Internetul, așa cum îl cunoști, s-ar putea să nu mai fie la fel dacă Uniunea Europeană impune niște măsuri restrictive care vor îngrădi libertatea internetului.
Sigur, poate e mult spus că acest lucru se întâmplă din cauză că Europa își pune pensionarii să ia decizii de acest fel, dar uită-te la toți cei care au putere de decizie în toate chestiunile europene. GDPR, regulamentul care trebuia să asigure utilizatorului mai multă intimitate, are niște implicații mai grave asupra circulației libere a informației pe internet.
Pe 20 iunie, un comitet al Parlamentului European a votat o decizie de impunere a drepturilor de autor pe site-uri, care e mult mai problematică decât pare la prima vedere. Au fost 15 pentru și 10 împotrivă.
Când spui drepturi de autor, ești tentat să crezi că e ceva de bine și că astfel, se combat abuzurile și furturile. Greșit în acest caz. Modul în care vrea UE să impună noua măsură contravine cu însuși scopul internetului.
Asta o spun peste 70 de experți ai domeniului online, printre care inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee și fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales.
Ce reguli vrea UE să impună internetului
UE dorește ca, în baza Articolului 13, să fie impuse filtre de drepturi de autor pentru orice conținut publicat pe internet. UE riscă să încalce anumite drepturi civile și digitale și nu ar fi pentru prima dată când face asta.
Ideile inovatoare, conținutul media sau text inedite sunt oricum protejate prin drepturi de autor în țările de origine, iar eventualele abateri se pedepsesc conform legilor naționale. UE nu are nici nevoie și nici dreptul de a legifera suplimentar internetul transmis la nivelul comunității.
Reprezentanții UE, la fel ca autoritățile americane, argumentează că vor să preîntâmpine răspândirea știrilor false. Dar, în viziunea lor, doar marile publicații sunt demne de încredere, iar cele mici nu și, în consecință, vor fi nevoite să plătească taxe uriașe pentru dreptul de a răspândi informații. UE nu ar face decât să promoveze monopolul marilor companii de presă și din alte domenii.
O altă țintă a UE sunt Google și Facebook. După scandalul Cmabridge Analytica, s-a creat așa o psihoză care ne-ar putea afecta pe toți mai ru decât s-a pretins că a făcut-o utilizarea datelor a 87 de milioane de utilizatori.
UE tinde să copieze FOSTA, legea din Statele Unite care restrânge libertatea internetului, dar, în cazul americanilor, măsura a pornit ca urmare a traficului de sex online.
Momentan, nu știm dacă legea drepturilor de autor va ajunge și în plenul Parlamentului European, dar suntem foarte aproape de o schimbare majoră dăunătoare care ar putea afecta viitorul internetului (și al tinerilor, în definitiv, pentru că noi suntem cei care-l folosim cel mai mult).