Internetul nu ți-a distrus atenția, că n-ai avut-o niciodată prea bună
Multe persoane cred că internetul și statul pe telefon sau computer ne afectează puterea de concentrare și atenția, însă un studiu contrazice ideea că internetul ar fi oaia neagră în acest scenariu.
În 2015, Microsoft a lansat un studiu care susține că media atenției umane a scăzut de la opt secunde, de la cele 12 secunde înregistrate în anii 2000. Aceste constatări au apărut într-o perioadă în care psihologii și părinții îngrijorați se obișnuiseră cu faptul că puteau avea internet pe telefon și începuseră să observe cum acesta ne „distruge” creierul.
Dar un nou studiu sugerează că și înainte de inventarea telefoanelor, omul era o specie distrasă din punct de vedere cognitiv, care are o putere de concentrare limitată.
Incapacitatea de a ne concentra nu este un defect, ci o adaptare evolutivă: capacitatea de a alterna între a fi foarte concentrat și atenția distributivă ne permite să concentrăm pe un anumit task, în timp ce suntem conștienți de mediul înconjurător, făcându-ne creaturile dinamice care suntem astăzi.
Cercetători de la Universitatea Princeton și Universitatea California-Berkeley au studiat creiere umane și de maimuțe și au constatat că ne concentrăm în episoade de 250 de microsecunde.
Aceste constatări contravin experienței noastre subiective asupra lumii, unde atenția și percepția se simt ca un fenomen continuu, care persistă pentru câteva minute sau, dacă avem noroc, pentru câteva ore. Dar, potrivit lui Sabine Kastner, profesor de psihologie la Princeton percepția este, de fapt, discontinuă. „Aceasta funcționează ritmic, prin ferestre mici de timp, în care putem percepe mai multe sau mai puține lucruri”, a declarat aceasta.
Cercetătorul principal al lucrării, Ian Fiebelkorn, spune că atenția este fluidă și ar trebui să vrem să fie așa. „Nu vrei să te blochezi într-o anumită acțiune. Faptul că ai aceste ferestre în care poți să verifici ce se întâmplă în jurul tău este un avantaj evolutiv”, a spus el.