05 oct. 2018 | 18:27

Ce se întâmplă când un „robot” pleacă în lume și scrie un roman

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când un „robot” pleacă în lume și scrie un roman
bulldozer-vfx

Dacă ai visat vreodată să lași totul în urmă, să pornești în călătoria vieții tale și să scrii un roman despre asta, e bine să știi că roboții ți-au luat-o înainte.

Un sistem de rețele neurale conectate între ele a mers într-o călătorie din Brooklyn în New Orleans și a scris romanul „1 the Road”. În spatele realizării sale stă programatorul Ross Goodwin, care l-a făcut pe robot să scrie proză în funcție de coordonatele GPS și a unei camere cu funcții de recunoaștere a imaginilor.

Cartea începe promițător: „Era nouă și șaptesprezece minute dimineața, iar casa era grea”. Un pasaj de neuitat este însă acesta: „Masa este neagră de văzut, autobuzul a traversat într-un colț. Un măr militar pătrunde. O parte dintr-o linie albă de scări și un semafor stătea în stradă, și era o parcare adâncă”. Alte propoziții includ „Un business de teleschi pentru ultima oară trenul era deja întunecat și strada era deja acolo” și „Eagles Nest Diner: un restaurant american în Goldsborough sau Stația Marină, un loc de pești părea să fie un om care a fost asamblat pentru trei zile”.

Există și personaje în poveste, lucru pe care Goodwin l-a găsit deosebit de ciudat, potrivit Atlantic. Unul din personaje este un așa-zis pictor: „Un bazin de apă a coborât dintr-o parte a străzii. Pictorul a râs și apoi a spus «Îmi place asta și nu vreau să o văd»”.

La un moment dat, sistemul de rețele neurale a devenit neașteptat de profund – și de coerent, scriind: „Aș fi putut să am un început foarte bun. Vreau să plec departe de aici, a venit timpul”.

Goodwin a antrenat inteligența artificială cu ajutorul bazelor de date de poezie și literatură. Tocmai această hrănire forțată cu literatură a făcut ca sistemul de rețele neurale să fie mai liric în exprimare decât Siri și Alexa (chiar dacă lirismul cuvintelor sale nu are niciun sens).

Deși romanul în sine este o harababură de cuvinte, arată potențialul inteligenței artificiale de a scrie într-o bună zi o carte decentă.