Ce se întâmplă când un „robot” pleacă în lume și scrie un roman
Dacă ai visat vreodată să lași totul în urmă, să pornești în călătoria vieții tale și să scrii un roman despre asta, e bine să știi că roboții ți-au luat-o înainte.
Un sistem de rețele neurale conectate între ele a mers într-o călătorie din Brooklyn în New Orleans și a scris romanul „1 the Road”. În spatele realizării sale stă programatorul Ross Goodwin, care l-a făcut pe robot să scrie proză în funcție de coordonatele GPS și a unei camere cu funcții de recunoaștere a imaginilor.
Cartea începe promițător: „Era nouă și șaptesprezece minute dimineața, iar casa era grea”. Un pasaj de neuitat este însă acesta: „Masa este neagră de văzut, autobuzul a traversat într-un colț. Un măr militar pătrunde. O parte dintr-o linie albă de scări și un semafor stătea în stradă, și era o parcare adâncă”. Alte propoziții includ „Un business de teleschi pentru ultima oară trenul era deja întunecat și strada era deja acolo” și „Eagles Nest Diner: un restaurant american în Goldsborough sau Stația Marină, un loc de pești părea să fie un om care a fost asamblat pentru trei zile”.
Există și personaje în poveste, lucru pe care Goodwin l-a găsit deosebit de ciudat, potrivit Atlantic. Unul din personaje este un așa-zis pictor: „Un bazin de apă a coborât dintr-o parte a străzii. Pictorul a râs și apoi a spus «Îmi place asta și nu vreau să o văd»”.
La un moment dat, sistemul de rețele neurale a devenit neașteptat de profund – și de coerent, scriind: „Aș fi putut să am un început foarte bun. Vreau să plec departe de aici, a venit timpul”.
Goodwin a antrenat inteligența artificială cu ajutorul bazelor de date de poezie și literatură. Tocmai această hrănire forțată cu literatură a făcut ca sistemul de rețele neurale să fie mai liric în exprimare decât Siri și Alexa (chiar dacă lirismul cuvintelor sale nu are niciun sens).
Deși romanul în sine este o harababură de cuvinte, arată potențialul inteligenței artificiale de a scrie într-o bună zi o carte decentă.