Inteligența artificială de la Google îți ”citește” în ochi bolile de inimă
O nouă soluție propusă de oamenii de știință de la Google va transforma investigațiile de afecțiuni cardiace într-unele mult mai puțin invazive.
Spre surprinderea celor cărora le e frică de injecții și de dat sânge pentru analize, pe viitor s-ar putea să fie mult mai ușor să-ți faci investigațiile anuale. Mai ales dacă ai un risc de afecțiuni cardiace în familie, ar fi recomandabil să faci acest gest la intervale regulate de timp și, din păcate, momentan, nu implică o operațiune facilă.
Soluția cea mai bună pentru identificarea afecțiunilor cardiace va veni de la Verily, o companie din cadrul Google specializată pe inovații din domeniul medical. Oamenii de știință de la Verily au creat o inteligență artificială capabilă să identifice o serie stufoasă de simptome referitoare la circulația sângelui și sănătatea inimi din fundul ochiului. Lucrarea care detaliază întregul proces a fost publicată în Nature.
În jurnalul de Inginerie Biomedicală din cadrul Nature se explică foarte clar procesul prin care o inteligență artificială scanează ochii unui pacient și poate prezice eventuale afecțiuni din spectrul celor menționate mai sus. Sistemul de scanare, deși nu este invaziv și nu ar trebui să simți nimic, va ajunge până în fundul ochiului și va oferi informații care, în trecut, nu au fost niciodată disponibile cu atât de multă ușurință.
Prin intermediul sistemului dezvoltat de Verily, un medic îți poate afla vârsta, presiunea arterială, dacă ești sau nu fumător și nu numai. Faptul că nu trebuie să donezi sânge pentru obținerea acestor date este o binecuvântare pentru cei cărora le este frică de ace. Ca referință, se știa de mulți ani că pânza de vase sanguine din spatele ochiului oferă informații elaborate despre sănătatea întregului corp, dar nu se realizase o soluție precisă pentru identificarea acelor date.
Singura problemă este că, momentan, nu știm când vom vedea această metodologie de diagnosticare transformată într-un standard adoptat internațional.